Huis te Eerbeek. Bron: Google Maps
Huis te Eerbeek. Bron: Google Maps

Kunst en markten bij Huis te Eerbeek

EERBEEK - Twee kunst exposities, een Montmartemarkt en een tweedaagse kerstmarkt staan op de rol voor Huis te Eerbeek. Daarvoor tekenen Ineke van Elk en Geke Luca uit Eerbeek en Henk Steinvoort uit Loenen. Bij succes worden de activiteiten blijvers.

Het initiatief ligt bij Ineke van Elk. Ze verhuisde een jaar geleden van Doesburg naar Eerbeek. Voormalig verpleegkundige met een grote affiniteit voor kunst en cultuur. En actief als onder meer gids en coördinator bij diverse musea. Waar ze in Doesburg een rijk cultureel klimaat gewend was, bleek het aanbod van de kunsten in Eerbeek bepaald mager. Van Elk: “Ik dacht: dat moet toch ook anders kunnen. Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden. Maar, toen kreeg ik corona en was vervolgens twee maanden zo ziek, dat ik niets meer kon.” Daarna was ze nog meer gemotiveerd om Iets moois in Eerbeek doen. Nu ook om het eind van de ellendige pandemie te vieren. Het trof dat Van Elk een buurvrouw bleek te hebben die meteen door haar plan werd gegrepen: Geke Luca, gepensioneerd na een loopbaan als binnenhuisarchitect. En nog een geluk: Van Elk liep Henk Steinvoort tegen het lijf. Ze kende hem van vroeger toen hij het café-hotel van haar ouders in Dieren bezocht om te biljarten. Maar meer nog door zijn activiteiten in Doesburg. Steinvoort bezat daar eerder een antiquariaat, maar houdt zich al vele jaren bezig met het organiseren van culturele evenementen. Zo organiseert hij de Montmartremarkten in Doesburg en al 22 jaar de boekenmarkt van Zutphen. Beide evenementen gelden als grote bezoektrekkers voor de twee steden.


De keuze viel goed

Gedrieën kwamen ze uiteindelijk bij Huis te Eerbeek terecht. Steinvoort: “Een prachtige plek met dat park, de laan, het landhuis. Bijzonder sfeervol. Een toplocatie.” Hotel Fletcher, beheerder van Huis te Eerbeek was enthousiast over de plannen en verleende meteen medewerking.


Twee exposities

Van Elk: “We gaan twee exposities doen. Van 17 tot en met 25 juli is er onder de titel Landschappen en Bastions werk te zien van Nono Hoekstra, Wim Kreuter en Dolf Dijkstra. Later, de data staan nog niet vast, willen we werk tonen van de Hallse kunstenaar Ralph Lambertz. We doen dat dan in een speciaal ingericht Huis te Eerbeek. Geke zal die aankleding voor haar rekening nemen. Ze heeft zelf veel materialen, maar kan door haar netwerk aan nog veel meer komen.”


Montmartemarkt

Op zondag 19 september (van 10-17 uur) is er dan een Montmartemarkt in de tuin van het landgoed. Steinvoort: "Voor de duidelijkheid: geen braderie. Maar stalletjes met brocante, antiek, boeken, kunst en curiosa. In een Franse sfeer, met livemuziek. Op zaterdag en zondag 11 en 12 december houden een kerstmarkt. Met alles erop en eraan. Van Elk en Luca doen de organisatie om niet. Sterker het kost hun geld, al komt er op termijn wellicht iets terug als ze bijvoorbeeld ook de villa kunnen decoreren voor het houden van bruiloften. En wellicht komt er een bijdrage van de Culturele Stichting in Brummen. Steinvoort, wiens vak dit uiteindelijk is, hoopt er wel geld aan te verdienen. Maar de drie zijn vooral bevlogen. "We zitten hier met glimmende oogjes hoor, als we overleggen over de plannen. We hopen er Eerbeek iets moois mee te geven. En bij succes gaan we zeker door met meer exposities en evenementen.” Van Elk: "Het is natuurlijk heel prematuur. Maar als ik er zo mee bezig ben, hoop ik stiekem dat het een zodanig succes wordt dat het zal leiden tot een heus, klein museum in ons dorp.”