Afbeelding

Coronacompensatie voor diverse organisaties

BRUMMEN - Kunst- en culturele organisaties, buurt- en dorpshuizen in de gemeente Brummen, en ook zwembad Rhienderoord krijgen van de gemeente wat financiële ondersteuning. Dat vanwege de inkomstenderving die deze instellingen hebben opgelopen door corona. Het zwembad krijgt een huurkorting van 102.000 euro, de overige instellingen krijgen samen bijna een ton.

Om te inventariseren of er sprake is van aantoonbare financiële schade als gevolg van de coronapandemie heeft de gemeente aan 45 organisaties in de kunst- en cultuursector en aan buurt- en dorpshuizen een enquête toegestuurd.


Eigen maatregelen getroffen

Uit de (28 ingevulde) enquêtes bleek dat alle organisaties beperkingen hebben ondervonden door de coronacrisis zoals geen uitvoering kunnen geven aan repetities, optredens of concerten. Het merendeel instellingen nam overigens zelf maatregelen om inkomstenverlies op te kunnen vangen of te verminderen.


Voortbestaan onder druk

Maar vier organisaties gaven aan dat het voortbestaan onder druk is komen te staan. Negen organisaties gaven aan "per saldo” geen financiële schade te hebben opgelopen als gevolg van de coronamaatregelen. Voor de overige organisaties was de aantoonbare financiële schade uiteenlopend van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro's.


De schade bestaat voornamelijk uit inkomstenverlies uit huur- en kantineopbrengsten en inkomstenverlies uit gemiste entreegelden voor activiteiten en door opzeggen van lidmaatschappen.