Veel vijftigers en zestigers liepen na infectie veel te hard van stapel.
Veel vijftigers en zestigers liepen na infectie veel te hard van stapel.

Fysio's druk met corona-patiënten

BRUMMEN - Nu de derde corona-golf eindelijk lijkt af te vlakken, neemt de druk op de gezondheidszorg af. In de Fysiotherapiepraktijk is corona echter nog aan de orde van de dag met patiënten die aan het herstellen zijn van een infectie. “Chronische vermoeidheid en conditieverlies kunnen maandenlang aanhouden.”

Het ziektebeeld dat het corona-virus veroorzaakt kent een grote variëteit. De één voelt het nauwelijks of beschrijft het als een griepje, de ander ligt wekenlang in coma op de IC. Maar waar de tweede groep niet anders kan dan accepteren dat hun herstel lang zal duren denkt de eerste groep weer snel aan het werk te kunnen en het normale leven te kunnen hervatten. In de praktijk blijkt dat echter lang niet altijd zo te zijn. Andries van de Venis is fysiotherapeut bij Fysio Brummen en heeft zich gespecialiseerd in chronische longklachten. “Ik zie dagelijks corona-patiënten in onze praktijk.”


Gevarieerd

“Slechts een klein deel van de mensen heeft op de IC gelegen, zo’n 3 op de twintig”, begint van de Venis. De rest heeft de infectie thuis doorgemaakt, met meer of minder klachten, maar heeft moeite om daarvan te herstellen. Het klachtenbeeld is heel gevarieerd. Veel mensen kampen met conditie en krachtverlies, maar ook chronische vermoeidheid en concentratieverlies zijn veel gehoorde klachten. Naast natuurlijk het bekende verlies van reuk en smaak, maar ook van de stem. Met de eerste groep gaan we werken aan de algehele conditie en spierkracht door fysiek te trainen, die tweede groep is toch wat moeilijker.”


Acceptatie

“Sommige mensen kampen nu al bijna een jaar met chronische vermoeidheid. Dat is voor henzelf, maar ook voor hun omgeving moeilijk te accepteren. Vaak hebben ze moeite om het naar buiten te brengen. Daardoor gaan ze te lang door. Wij helpen deze patiënten om hun energie beter te verdelen over de dag, of de week. Als mensen weer te snel hun oude levensstijl herpakken zie je ze steeds weer terugvallen en dat valt steeds moeilijker glad te strijken. Dan zijn ze na een jaar nog niet hersteld. Echt een jojo-effect. Heb je maanden in coma gelegen, dan ga je via interne revalidatie weer naar huis en revalideer je bij ons verder. Dan is het over het algemeen makkelijker te accepteren om langzaam op te bouwen dan wanneer je alleen maar een weekje op bed hebt gelegen.”


Erger dan longontsteking

Na ruim een jaar corona is er de nodige ervaring opgedaan. "In het begin wisten we niets, dus behandelden we de patiënten zoals we doen bij chronische longklachten. Ondertussen zijn we door het volgen van webinars en het lezen van wetenschappelijke artikelen een stuk wijzer geworden. Iedereen weet; na griep is de herstelperiode korter dan dat je daadwerkelijk ziek bent geweest. Bij een longontsteking duurt dat al langer en bij corona duurt dit véél langer. We zien veel vijftigers en zestigers die na infectie veel te hard van stapel zijn gelopen. Die zijn nooit helemaal goed hersteld en op een gegeven moment loopt dat spaak. En niet alleen wij zien deze patiënten, ook sturen we ze wel eens door naar de ergotherapeut of, voor mensen met stemproblemen, de logopedist. Toen corona vorig jaar begon en iedereen opeens thuis moest werken zagen we ook veel mensen met nek- en rugklachten door het thuiswerken. Dat is nu al minder geworden. De meesten zitten minder thuis, gaan weer één of twee dagen naar kantoor. Daarbij lijkt het dat mensen bewuster even een ommetje gaan maken of een lopende vergadering doen.”