Een parkje of toch bebouwing met commerciele ruimtes op de begane grond en appartementen er boven? Illustraties: Arcadis
Een parkje of toch bebouwing met commerciele ruimtes op de begane grond en appartementen er boven? Illustraties: Arcadis

Visie Eerbeek; mooi plan maar wanneer gaat het er van komen?

EERBEEK - Meer groen, de Stuijvenburchstraat blijft een verkeersweg (maar vriendelijker), de Eerbeekse Beek wordt prominent zichtbaar, er komen meer parkeerplaatsen en een facelift voor het Elis Ligtleeplein; het Kerstenterrein wordt mogelijk toch gewoon een park. Zie daar een aantal van de belangrijkste thema’s uit de gemeentelijke ‘Ontwerp Visie Centrum Eerbeek en Eerbeekse beek’. Het door adviesbureau Arcadis opgestelde document ligt nu ter inzage.

Er wordt al vele jaren nagedacht over een opwaardering van het Eerbeekse centrum en dan vooral het Stuijvenburchstraat gebied, begrensd door de supermarkten Jumbo en Plus. Vijf jaar geleden ging de winkelstraat als eens op zijn kop: andere bestrating, weginrichting, straatmeubilair en begroeiing. Maar er is meer nodig om het winkelcentrum aantrekkelijk te houden voor de toekomst. Het plan zoals dat door Arcadis opgesteld, is een stuk ambitieuzer en behelst een groter gebied dan dat van vijf jaar geleden. En het vergt een (gemeentelijke) investering in de herinrichting van de diverse gebieden van tussen de vijf en acht miljoen euro.


Gebieden Stuijvenburchstraat

De Stuijvenburchstraat en aanpalende gebieden, moet veel aantrekkelijker worden, vinden de opstellers van het rapport. Meer groen, meer eenduidigheid, meer kwaliteit. De gevelwanden zijn gedateerd, saai, een rommeltje met al die verschillenden beletteringen en de stickerwinkelwanden her en der. Om tot een eenheid te komen meer beeldkwaliteit zou er bijvoorbeeld uniform terrasmeubilair kunnen komen op duidelijk gemarkeerde terrassen, een eenduidige achtergrond voor de gevelbelettering van de winkels (bijvoorbeeld een houten lambrizering), een uniforme bebording, geen vlaggen en het beperken in het uitstallen van allerlei attributen.


Verkeer

Mooi zou het zijn het verkeer te beperken in de winkelstraat. Elk etmaal passeren er namelijk tussen de vijf- en zesduizend auto’s, waarvan maar een klein deel echt doorgaand is. De weg knippen, zodat doorrijden onmogelijk is of het aanleggen van een rondweg langs het spoor worden afgeraden. Binnen de wegenstructuur van Eerbeek speelt de Stuijvenburchstraat een dusdanig cruciale en onmisbare rol dat het afsluiten zouden leiden tot enorm veel omrij bewegingen en een grotere druk op de woonstraten die parallel aan de Stuijvenburchstraat liggen.


Ringweg

Een ringweg (met eenrichtingsverkeer) langs het spoor lost het probleem voor de helft op, maar belemmert de toegankelijkheid van het winkelgebied. Nadeel is dat ook dat dus circa 3.000 voertuigbewegingen worden toegevoegd over een (deels nieuwe) route langs het spoor, de Stationsstraat en De Wasacker.
Wel kan de bestaande weg op een duidelijker manier worden ingericht, zodat die veiliger wordt voor fietsers en voetgangers. Het ‘echte’ doorgaande (vracht)verkeer moet maximaal ontmoedigd worden door het aanpassen van de aansluitingen op de Stuijvenburchstraat.

De auto krijgt overigens nog wat meer ruimte in het centrum waar het parkeren aan gaat. Meer plekken bij de supermarkten (Jumbo en Plus). De parkeermogelijkheden verspreid in het centrumgebied zoals op het Kerstenterrein, in de stationsomgeving en in de aanloopstraten, blijven behouden. Ook de schuine op het plein aan de Stuijvenburchstraat, maar die worden dan wel vervangen door langzijparkeerplaatsen.


Kerstenterrein

Dan het Kerstenterrein. In een eerdere visie, opgesteld door bureau Seinpost, is voorgesteld het terrein te bebouwen met winkels en daarboven appartementen. Zodoende zou ter plekke dan een tweezijdig winkelgebied ontstaan. Arcadis twijfelt over dat plan. Er zijn al zoveel meters winkel in Eerbeek dat leegstand dreigt. Arcadis stelt dat de locatie zich ook goed leent voor een groene invulling: een parkje. Voor de gemeente minder interessant. Bouwgrond levert geld op, een parkje kost geld.


Eerbeekse beek

Voor de Eerbeekse Beek is een belangrijke rol weggelegd. Die moet veel meer zichtbaar worden gemaakt en beleefbaarder worden. Fiets- en wandelroutes moeten erlangs worden gelegd: vanaf de Veluwezoom, via ’t Haagje, papierfabriek Mayr Melnhof, het Elis Ligtleeplein, het Kerstenterrein richting landgoederenzône. Dat alles voorzien van bankjes en opgewaardeerd groen. In het centrum van Eerbeek kan de beleefbaarheid van de beek worden vergroot door het aanleggen van terrassen aan het water, speelplekken met educatieve en waterelementen en informatie over de Eerbeekse Beek.


Wanneer dit alles tot uitvoering komt? Dat is onzeker. De gemeente is niet in staat om alles in één keer op te pakken. Een fasering van de uitvoering is noodzakelijk. En daarbij moet nog onderzocht welke partijen als de markt, waterschap en provincie in welke mate gaan bijdragen. Daarbij hecht de gemeente ook grote waarde aan wat ondernemers en inwoners vinden. Zij krijgen een duidelijke stem bij het bepalen wat als eerste wordt aangepakt.

Afbeelding