Energiemoraal


En toen waren er nog drie. Overgebleven van 72. In 2030 moet vijftig procent van het energieverbruik in ons land duurzaam worden opgewekt, oplopend tot honderd procent in 2050. Het Rijk verlangt van dertig regio’s een energiestrategie (RES). Onze klimaatregio, Cleantech, is een van de dertig en Brummen moet ook leveren. In de powerpointprojecties van Cleantech, werd Brummen ‘aangeslagen’ voor 72 molens of 7.200 hectare zonnepark, zijnde 14.400 voetbalvelden. De klimaatgelovigen uit onze gemeente kwamen eind 2019 in Reuvershoeve bijeen en plaatsten in gedachten 36 windmolens en 3.600 hectare aan zonnepanelen.

Je hoeft geen klimaatscepticus te zijn om zo’n aanslag op het landschap af te wijzen. Je kunt gewoon GroenLinks blijven. GroenLinks van Amsterdam-IJburg kan geen windmolen meer zien. Cleantech heeft zich ook bekeerd. Vijf windmolens wordt voldoende geacht in Brummen. En de vorige week maakte onze eigen klimaatpaus, wethouder Inberg, daar ‘maximaal drie’ van plus 125 hectare aan zonnepanelen, zo veel mogelijk op de daken. En passant heeft hij ‘Brummen in 2030 energieneutraal’ bij het oud vuil gekieperd.

Zou Cleantech gedacht hebben: laat ze maar eens flink schrikken in Brummen dan pikken ze die paar windmolens wel. Wat er ook achter zit: Cleantech’s geloofwaardigheid ligt in de goot. Het schrikeffect heeft niet geholpen. ‘Namens de inwoners van Hall’ benoemde Annelies van de Drift in deze krant een reeks enge ziektes door blootstelling aan de windturbines.

Duurzame energie is geen luxe. De opwarming van de aarde door oude energie zet Nederland onder water en maakt delen van de wereld onbewoonbaar. Windmolens zijn schoon. Ze vervullen de horizon en vervuilen hem niet. Aan de slagschaduw van de wieken en aan het ‘zwoepgeluid’ moet niemand worden blootgesteld. Dan maar op zee. Misschien moeten we ook nog aan de kernenergie. Rutte praat er al over en de PvdA-geleerden Samsom en Plasterk zeggen dat het veilig kan.