Afbeelding

Plan Klompenpad leidt tot discussie

EMPE/ TONDEN - Landschapsbeheer Gelderland organiseerde in opdracht van de gemeente een startavond over een klompenpad in Empe. Een aantal aanwonenden toonden zich overvallen door het in hun ogen ‘in beton gegoten’ plan.

“Het is vreemd dat er niet eerst is onderzocht of er behoefte is aan een klompenpad” zo is de in eerste instantie milde reactie van Barthold van Hasselt die woont op boerderij De Rietmus recht tegenover huize Empe. “Tijdens de startbijeenkomst werd gezegd dat het een impuls moet vormen voor de lokale economie. Wat voor economische impuls dan? De rest van het gebied, en dan vooral de natuur heeft er last van. En wíe wil dat klompenpad eigenlijk, en waarom dan?” stelt Van Hasselt. De in Empe woonachtige VVD fractievoorzitter Peter-Paul Steinweg vindt het idee op zich niet zo gek. Hij ziet het economische gewin vooral in kleinschaligheid. Potjes honing, eieren en andere huisproducten in kastjes langs de weg. Op de vraag of de gemeente dit gaat betalen stelt Steinweg: “Brummen kan zich financieel geen frivoliteiten veroorloven. Het zal uit het fonds dat de Provincie bij SLG heeft gelegd moeten komen.”


Extra kosten voor gemeente?

Woordvoerder namens de gemeente Gerben Kok ontkracht dat gevaar. “De provincie financiert het klompenpad 100%. De gemeente heeft wel kosten aan de landschapselementen, maar dat was al staand beleid”. Ook stelt de gemeente dat het ontwikkelen valt of staat met medewerking van de grondeigenaren. “Geen medewerking, dan komt er als er geen alternatieven zijn geen klompenpad”. Namens SLG reageert projectleider Björn van As enigszins verrast. “Het sentiment tijdens de startavond was overwegend positief. Ik begrijp dat de wens in het voortraject het draagvlak te onderzoeken wordt gemist. We gaan de ontwikkeling in ieder geval samen met de bewoners doen. Het is dus geen wensdenken”.


Nog geen gelopen race

Er blijven volgens Van Hasselt nog een boel vragen onbeantwoord. "Hoe ga je loslopende honden en mountainbikers handhaven. Drukte is niet in te dammen. Kijk naar wat er tijdens de lockdown gebeurde. Mensen liepen in file op de Posbank, maar óók op de Empese en Tondense heide. Er lopen al heel veel toegankelijke paden, er zijn opengestelde landgoederen. Gemeente richt je daar op en onderzoek de bestaande mogelijkheden in plaats van het ontwikkelen van nieuwe!”


Hoe dan ook, je kunt op je klompen aanvoelen dat dit pad nog geen gelopen race is.