Afbeelding

Brummen partner van ‘Meld Misdaad Anoniem'

BRUMMEN – Het anoniem kunnen melden van misdaad is niet nieuw. Het feit dat meldingen via Meld Misdaad Anoniem (MMA) volledig anoniem kunnen worden doorgestuurd naar de gemeente Brummen is dat wel, want per 1 juni a.s. is het samenwerkingsverband tussen Meld Misdaad Anoniem en de gemeente Brummen een feit. Rijkelijk laat zou je zeggen, gezien alle berichtgeving over grootschalige drugscriminaliteit in dorpen in de Achterhoek.

Communicatiemedewerker Hanneke Karssenberg van de gemeente Brummen geeft echter aan dat het samenwerkingsverband met MMA al een tijd op de agenda stond: “de aansluiting was destijds een (te) dure aangelegenheid waar wij op dat moment geen budget voor hadden. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid hecht grote waarde aan MMA. Inmiddels zijn de tarieven dus aanzienlijk verlaagd zodat meer gemeenten kunnen aansluiten. Medio vorig jaar hebben wij ons aangemeld. Vele gemeenten hebben dit gedaan waardoor het enige maanden heeft geduurd voordat we daadwerkelijk aangesloten konden worden.”


Goede afspraken

Frans van Dam, operationeel expert bij de politie, onderschrijft het verhaal van Karssenberg. Hij vertelt gepassioneerd over de samenwerking tussen politie (strafrecht) en gemeente Brummen (bestuursrecht). “We maken goede afspraken over wie wat oppakt en wanneer, met wederzijds vertrouwen. Het is een goede zaak dat de gemeente partner van MMA wordt want dan kunnen we nog beter gezamenlijk optrekken, bijvoorbeeld bij het ontdekken van een hennepkwekerij. ” Hoe ‘anoniem’ is nu werkelijk anoniem in een tijd van internet, mobiele telefoons en social media? MMA kan een melder garanderen dat hij of zij anoniem blijft en er nooit gegevens over de melder worden meegestuurd of eventueel bewaard. Van Dam is daar duidelijk over: “de meldingen die via MMA worden doorgestuurd zijn nooit te herleiden naar een persoon.


Nooit persoonsgegevens mee

Het systeem van MMA is zo gebouwd dat meesturen van persoonsgegevens van de melder niet mogelijk is, ook niet per ongeluk. Sterker nog, wanneer een melding in de richting van een bepaalde persoon kan wijzen zal MMA die niet aannemen. De crimineel kan dan doorgaan met het overtreden van de wet maar dat hebben we liever dan dat iemands veiligheid in het geding is.” Karssenberg verwacht meer meldingen: “nu geven burgers meldingen wellicht niet door omdat zij bang zijn dat bekend kan worden wie de melding heeft gedaan. Nu is het dus echt anoniem. We zijn er eigenlijk van overtuigd dat er burgers zijn die nu ‘misstanden’ zien, maar die niet durven te melden.”