Afbeelding

Broodje Brumbeek zonder poespas of strijkstok

GEMEENTE BRUMMEN - Wat is een broodfonds? Dit is een groep van maximaal 50 mensen waarin lokale zelfstandige ondernemers zich verenigd hebben om bij ziekte een noodvoorziening te hebben. Er zijn landelijk inmiddels meer dan 600 broodfondsen actief met bij elkaar opgeteld bijna 30.000 leden.

Het Broodfonds in de gemeente Brummen heeft plaats op de wachtlijst voor nieuwe deelnemers. Om mee te kunnen doen moet je minimaal een jaar ondernemer zijn, en bij het broodfonds - Broodje Brumbeek - geïntroduceerd worden via een bestaand lid. Als je lid bent geworden bepaal je wat je als uitkering nodig zou hebben mocht je ziek worden. Op basis daarvan wordt je maandelijkse inleg bepaald. Er is een kleine bijdrage voor de centrale organisatie - de Broodfondsmakers - en de verplichting om aanwezig te zijn op twee bijeenkomsten per jaar. Dat is om ervoor te zorgen dat de leden elkaar regelmatig blijven ontmoeten. Het bestuur van het lokale broodfonds bestaat uit vrijwilligers. Er zijn verder geen managementslagen of andere onkosten. Op deze manier is het mogelijk om een dure arbeidsongeschiktheidspolis bij een grote verzekeraar te omzeilen.


Hoe werkt het?

De basis van een broodfonds is solidariteit en vertrouwen. Mocht er iemand van de groep door ziekte niet kunnen werken, dan springen alle anderen bij met een klein bedrag per maand. De zieke heeft direct contact met een van de bestuursleden. Berekening van de uitkering en stortingen worden geregeld door de centrale broodfondsadministratie. Omdat de rekening waarop de maandelijkse inleg gestort wordt van de individuele deelnemer zelf blijft, kan eventueel overgebleven inleggeld worden teruggestort. Er is geen wachttijd of een briefje van de dokter nodig om een bijdrage te kunnen ontvangen. Je kunt maximaal twee jaar aanspraak maken op een uitkering vanuit het fonds. Het lokale broodfonds Broodje Brumbeek heeft ruimte voor een paar nieuwe deelnemers. m.tuijn@live.nl