Bloemrijke akkerrand langs een maïsveld in Hall. Foto Menno Graaf.
Bloemrijke akkerrand langs een maïsveld in Hall. Foto Menno Graaf.

Steeds meer aandacht voor de bij

REGIO BRUMMEN - Zeker de bij, maar in het kielzog daarvan andere insecten, mogen zich koesteren in toenemende warmte in het hart van Brummenaren. Tot veel plezier van de insecten zelf ongetwijfeld, maar ook van bijvoorbeeld imkers. Zegt Marian Gronouwe van de Imkersvereniging Brummen.

Dat het aantal insecten alarmerend terugloopt, soorten zelf verdwijnen, zal niemand meer onbekend zijn. Een veelheid aan factoren speelt een rol. Insecticiden, klimaatverandering, luchtvervuiling, intensieve landbouw bijvoorbeeld. Maar langzaam komt een tegenoffensief op gang. De gemeente Brummen maakte bekend deze maand in totaal meer dan 10.000 vierkante meter minder grasveldjes te zullen maaien. Daardoor komen meer veldbloemen tot bloei. Gunstig voor allerlei soorten insecten, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Marion Gronouwe is blij met het initiatief. Haar imkervereniging is ook al een aantal jaren actief om gunstige biotopen te creëren voor onder meer bijen. Zo beschikt de vereniging over een bijentuin aan de Voorsterweg 46 in Brummen, compleet met een insectenstad met honderden woningen voor insecten. De organisatie werkt mee aan het Bijenlint dat loopt van Zutphen via Leuvenheim naar Brummen. Gronouwe: “En al vier jaar bewerken we diverse stukken gemeentegrond die bestemd zijn voor woningbouw met insectenvriendelijk zaaigoed. Het zijn allemaal geen kolossaal grote dingen, maar het draagt bij en zorgt voor bewustwording. Nu Brummen ook deelneemt in de actie om mei niet te maaien, worden mensen weer iets meer bewust van het feit dat onze insecten een goede leefomgeving verdienen.”

Aan inwoners doet de gemeente de oproep om ook stukken tuin niet te maaien ten gunste van insecten. Het effect daarvan is groot, zo blijkt uit Brits onderzoek. En Nederland heeft veel tuin: gelijk aan de oppervlakte van 11.000 voetbalvelden. Voor meer info zie: https://www.imkersverenigingbrummen.nl/ of https://bijenstichting.nl/maai-mei-niet/