Buurtbewoners Niels de Groot en Jan Andriessen bij de zojuist geplaatste AED. Foto: Annemoon de Groot (12jr)
Buurtbewoners Niels de Groot en Jan Andriessen bij de zojuist geplaatste AED. Foto: Annemoon de Groot (12jr)

Buurt plaatst én betaalt eigen AED

EMPE - Buurtvereniging Het Plagveld in Empe kwam tot de ontdekking dat een deel van haar leden niet binnen de landelijk aanbevolen afstand ten opzichte van een AED woonden. Met elkaar besloten zij het heft in eigen hand te nemen en een eigen AED te plaatsen.

Elke dag sterven 35 mensen aan een hartstilstand. De meeste slachtoffers vallen in of rond het huis, maar ook tijdens het werk en het sporten gaat het regelmatig mis. Als slachtoffers van een hartstilstand binnen 6 minuten worden gereanimeerd en gedefibrilleerd, kan het percentage overlevenden 25% zijn. Daarom heeft de Hartstichting intensief geïnvesteerd in publiek toegankelijke AED’s, en het opleiden van mensen die de eerste hulp kunnen verlenen. In Empe en Tonden hangen de levensreddende apparaten op diverse plaatsen, echter voor een deel van de bewoners van Buurtvereniging Het Plagveld bleken deze AED’s onvoldoende snel bereikbaar. Daarop stelde het bestuur voor een eigen apparaat aan te schaffen.


Draagvlak

Buurtgenoot Jan Andriessen was één van de aanjagers: “Tijdens de jaarvergadering in 2020 werd de leden gevraagd of er draagvlak was voor de aanschaf van een eigen AED. De reacties waren direct heel positief. Wel kwam naar voren dat het waarschijnlijk niet alleen ónze buurt betrof, maar ook enkele bewoners van de Breembroekweg, de Hoevesteeg en de Hallsedijk. Ook deze mensen zijn er dus bij betrokken.


In totaal hebben we 45 gezinnen aangeschreven met de vraag of zij een bijdrage wilden leveren. Daarvan heeft meer dan de helft positief gereageerd.”