Het aanzien van Eerbeek


Het laatste gebouw dat onze gemeenten tot stand heeft gebracht is het gemeentehuis. Daar was een verkiezingsoverwinning voor nodig van Bart Elbers die in 2010 lijsttrekker van de VVD was. De VVD was tegen de verplaatsing van het gemeentehuis naar Eerbeek, waar al toe besloten was door de aftredende raad. Elbers voerde een briljante anti-campagne. Eenmaal wethouder liet hij de beroemde eco-architect Thomas Rau een prachtige combinatie van oud en nieuw ontwerpen aan de Engelenburglaan in Brummen.

De Engelenburglaan is sindsdien majesteitelijk bedeeld met dure villa’s. Daar was het gemeenteschoon niet eens voor nodig. Eerbeek kan wel wat allure gebruiken. Een cultuurhuis misschien? Die optie is verdwenen door ruzie tussen de bieb en de welzijnsstichting en door de financiële neergang van de gemeente. Eerbeek bleef achter met asfalt, raaigras en de sloop van het monumentale Spoorzicht. Het Stuijvenburch is het plein van de verloren illusies. Van de gemeente hoeven we niets te verwachten. De provincie betaalt de aanpassing van het industriegebied Eerbeek-Loenen en houdt de gemeente onder curatele. De gemeente zelf heeft de handen vol aan de sanering van het sociaal domein. Tot 2028 zitten we aan een schuldsanering vast.

Gelukkig hebben we de horeca nog. Het pas geopende terras van StuyvInn op het Stuijvenburchplein is als een mooi meisje in de lente en een aansporing aan de oude mannen van de vermolmde winkelpanden ernaast om uit hun luie stoel te komen. Stuijvenburch wordt de ‘mainstreet’ van Eerbeek genoemd. Aan de beide uiteinden een supermarkt, met hun afgeplakte magazijnpuien bepaald geen dorpsschoon. Hoewel de directie het nog tegenspreekt staat de gemeente te knipmessen bij een mogelijke verhuizing van de Action naar het Stuijvenburch. Nog een plakpui erbij. De specialiteitenwinkeltjes naast de Plus en de Wereldwinkel zullen erachter verdwijnen. Over het aanzien van Eerbeek kan gestreden worden in de nakende verkiezingscampagne 2022.