Afbeelding

Overschotten bij de voedselbank

ZUTPHEN - Het aantal mensen dat in deze coronatijd aanspraak moet maken op de Voedselbank Zutphen is kleiner geworden. In Brummen en Eerbeek is het afgelopen jaar het aantal aanvragen gelijk gebleven maar de Voedselbank Zutphen kon de norm om in aanmerking te komen zelfs verlagen.

Het gaat goed met de voedselbanken. De jarenlange inspanningen beginnen haar vruchten af te werpen wat zorgt voor een toename in de geleverde hoeveelheid voedsel en daarmee het aantal voedselpakketten. Gert Vrieze, voorzitter van de Voedselbank Zutphen, waar de gemeente Brummen op is aangewezen, geeft aan dat dit een landelijke tendens is. “In tegenstelling tot wat je wellicht zou denken is het aantal mensen dat aanspraak doet op de voedselbank het laatste jaar gedaald. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het verminderd aantal faillissementen, nu de overheid nog zo veel steun verleent. Ook schuldeisers en verhuurders zijn momenteel wat milder. We verwachten dat hier in de zomer wel eens verandering in kan komen.”


Uitgiftepunten

De voedselbank heeft uitgiftepunten in Brummen en Eerbeek. Op beide locaties worden ongeveer 10 tot 15 pakketten uitgedeeld. "Dat zijn dusdanig kleine aantallen dat je daar weinig fluctuatie in ziet. Heb je één familie minder, ga je zo maar van 15 naar 11. Daar kun je dus geen conclusies aan verbinden. Maar kijken we naar onze hele voedselbank, waar ook Lochem onder valt, dan zien we een terugloop in het aantal aanvragen.” Daarnaast ziet de voedselbank een groter aanbod van voedsel. We krijgen steeds meer voet aan de grond.”