Afbeelding

Mogelijk meer wildaanrijdingen bij avondklok

VELUWE - Dat een avondklok zoals de afgelopen maanden effect had op ons gedrag is natuurlijk niets nieuws. Maar onze aanpassingen hadden ook effect op de wilde dieren. Wildaanrijdingen vonden daarom de laatste maanden op een andere manier plaats. Daarbij lag de frequentie waarschijnlijk ook hoger.

Met het stoppen van de avondklok werden op Social Media volop oproepen gedaan om voorzichtig te zijn op de weg. ‘Het wild kan geen klok kijken en moet wennen aan de nieuwe situatie, rijd voorzichtig’, was de slogan. Maar is dit terecht?


Sinds 2013 wordt in onder andere onze provincie het aantal incidenten bijgehouden door de Stichting Wildaanrijdingen Nederland. Voorzitter Gijs van Aardenne legt uit hoe dit zit. “Dieren zijn gewoontedieren. Zij leven naar hun biologische klok en hebben een bepaalde regelmatigheid in hun dag. Als wij dus bij de overgang van zomer- naar wintertijd opeens de klok een uur verzetten en daarmee het spitsuur vervroegen of verlaten, heeft dat effect op het aantal aanrijdingen. Vooral in het voorjaar, wanneer er ook nog sprake is van bronstgedrag en de jonge mannelijke dieren uit het gebied worden gezet, zien we ieder jaar enkele dagen een toename van het aantal incidenten.”


Verkeer is gevaar

De meeste incidenten vinden plaats met reeën, maar ook wilde zwijnen en herten zijn regelmatig betrokken bij aanrijdingen. "Dieren zien verkeer als gevaar. Een drukke snelweg zullen ze dus mijden. Vooral in schemer zien we de meeste aanrijdingen en het ligt aan het gebied waar ze plaatsvinden.