Afbeelding

Huisartsen op schema met vaccinaties

GEMEENTE BRUMMEN – Sinds de start van de vaccinaties tegen het coronavirus, zijn in heel Nederland nu ongeveer zes miljoen prikken gezet. Bijna één miljoen vaccinaties daarvan komen op het conto van de huisartspraktijken. De schatting is dat er iedere 0,5 seconden iemand de vaccinatie krijgt, met een gemiddelde van 96.203 prikken per dag in de afgelopen week tijdens de openingstijden van de priklocaties. Zo staat te lezen op het Coronadashboard van de overheid.

De huisartsen vaccineren hun eigen patiënten die in 1956 tot en met 1960 zijn geboren met AstraZeneca. De drie huisartspraktijken in Eerbeek werken hierin samen en plannen nu de laatste patiënten uit deze groep in. Zij krijgen tussen nu en 15 mei een oproep in hun brievenbus voor hun vaccinaties op donderdag 25 mei en donderdag 15 juli. Jantine Woldendorp, Praktijkmanager van Huisartsenpraktijk Bouman, zegt wekelijks te moeten schakelen om zich aan te passen vanwege de updates vanuit de overheid en het RIVM. Daar wordt de vaccinatiestrategie bepaald en zij verdelen de geleverde vaccins over de provincies. “Zodra wij een levering binnen hebben
vaccineren wij zo snel mogelijk. Vaccineren is dé uitweg uit deze pandemie en daar werken wij graag aan mee.” De huisartsen zitten dus op schema, al veranderd dat schema steeds. Naast de eerder genoemde leeftijdsgroep zijn ook de bewoners van kleinschalige woon/zorgcentra gevaccineerd en een aantal hoog risicogroepen. De GGD verzorgd de komende weken de oproep en vaccinatie van de patiënten tussen de 18 en 60 jaar met ‘onderliggend lijden' die zijn doorgegeven door de huisartspraktijken. Zij hebben bijvoorbeeld astma en/of diabetes. De huisartsen door heel Nederland krijgen veel vragen over doelgroepen, de vaccins of over de strategie.


Landelijk informatienummer

Deze worden doorverwezen naar coronavaccinatie.nl of het landelijke informatienummer 0800-1351, bereikbaar van 8.00-20.00 uur. Zo blijven de assistentes bereikbaar voor andere zorgvragen, om zo de gewone zorg zo veel en normaal mogelijk door te laten gaan. Door de praktijken wordt een strakke planning gemaakt en elke keer is er een reservelijst van patiënten die zij kunnen bellen wanneer er vaccins over zijn. Op die lijst staan mensen die in principe in de volgende groep aan de beurt zijn. "De opkomst is tot nu toe erg hoog, daar zijn wij als huisartsen heel erg blij mee,” aldus Woldendorp. Dat de Rijksoverheid per abuis al mensen uit 1963 een oproep stuurden, heeft geen invloed op de vaccinaties in onze gemeente.