Afbeelding

Horeca loopt zich alvast warm!

BRUMMEN/ EERBEEK - De horeca in Gemeente Brummen loopt zich warm voor als woensdag 28 april de terrassen -onder voorwaarden- weer open mogen. Letterlijk zelfs, want het is behoorlijk aanpoten om na maanden van gedwongen rust weer gasten te kunnen ontvangen. Maar de horecamensen hebben er zonder uitzondering ontzettend veel zin in.

Debby Bloemendal runt met haar echtgenoot Ferry zowel eetcafé De Tijd in Eerbeek als ’t Ruifje in Loenen. Vanuit die laatste zaak werden een afhaal- en bezorgmenu’s voor zowel Loenen als Eerbeek verzorgd. De Tijd zat dicht. Debby: “Geweldig dat we open mogen. We zijn gewend 60 tot 70 uur per week te werken. En nu zaten we gevoelsmatig stil. Nu moeten we echt aan de bak bij De Tijd. Want ja, schoonmaken, her en der wat onderhoudswerk, de keuken opstarten. Alsof je een nieuwe zaak opent. Er is genoeg te doen de komende week. Maar wij zijn blij.” Eigenaar Piet Verkerk en zijn mensen zijn eveneens opgetogen dat ’t Kromhout in Brummen weer open mag: “Het is nogal een georganiseer. Je hebt je natuurlijk aan alle maatregelen te houden. Gasten registreren, 1,5 meter, maar één persoon gelijktijdig in zowel het dames- als herentoilet. En ja: je moet eerlijk zijn: tussen de 12 en 18 uur, de tijden dat we open zijn, ga je geen recordomzetten boeken.


We passen onze kaart een beetje aan. Met gemakkelijke thuismenu's. Als mensen hier om 18 uur weggaan, kunnen ze besluiten een lekker menuutje voor thuis mee te nemen. Enige zorg heeft Verkerk ook wel over of de groothandels als de Hanos hun logistiek snel genoeg op orde kunnen brengen. "Iedereen besteld nu weer, maar groothandels hebben hun bezorgorganisatie de afgelopen maanden natuurlijk afgeschaald. Maar weet je: het gaat goed komen. Het belangrijkste: weer gasten ontvangen. We hebben er ontzettende zin in.” Tante Blanche houdt het terras nog even gesloten. Eigenaar Charles Ek heeft heftig getwijfeld, maar zegt dat zijn restaurant zich voorlopig nog concentreert op afhaalmenu's. "We hebben maar een klein terras. En we zijn behoorlijk druk met de afhaalmenu's. Het terras erbij doen levert dan nu niet zoveel op, maar het tussendoor toch moeten uitserveren van drankjes is wel lastig voor de keuken. Wel gaan we per 10 juni weer open voor lunches buiten.” Esmee Beumkes van Lisse de delicatessenbank is ook dolblij. Ze is niet bereikbaar maar haar Facebookpagina sluit elk misverstand uit: "Goed Nieuws!! Vanaf volgende week woensdag eindelijk ons fijne terras weer geopend!! Reserveer alvast een plekje! Wij kunnen niet meer wachten, zien we jullie snel?” Commercieel gezien is het openstellen van het terras vanaf woensdag gezien de beperkingen niet bijzonder interessant, zegt Johan van Zadelhoff van de Korenmolen in Eerbeek: "Maar natuurlijk gaan we wel open. Daar zijn we als horecamensen voor: mensen blij maken en dat gaan we doen. Maar feit is dat het terras voor ons maar één activiteit is, naast het restaurant en feesten en partijen. En daarop is het nog wachten. Fijn om weer te beginnen in de hoop dat het straks weer als vanouds is.”

Afbeelding