Foto: Peter Lous
Foto: Peter Lous

Koningsdag symbool voor nationale eenheid


Door: Burgemeester Alex van Hedel. Foto: Peter Lous

“Ter ere van de 54e verjaardag van onze Koning Willem Alexander vieren wij op 27 april onze nationale feestdag, Koningsdag. Vanaf 1891 tot 2014 heette deze nationale feestdag Koninginnedag.

Het vieren van deze nationale feestdag vindt zijn oorsprong in de Slag bij Waterloo. Op 18 juni 1815 werd Napoleon Bonaparte definitief verslagen bij Waterloo, een plaatsje in de Zuidelijke Nederlanden. Koning Willem I besloot 18 juni uit te roepen tot gedenkdag, Waterloodag, vanwege het einde van de Franse bezetting. Door de jaren heen vervaagde deze dag.

Mijnheer Gerlach uit de provincie Utrecht, hoofdredacteur van een lokale krant (vergelijkbaar met Rob Kersten, uitgever/redacteur van het Brummens Nieuws), nam het initiatief om deze Waterloodag nieuw leven in te blazen. Bij gelegenheid van de 5e verjaardag van de jonge prinses Wilhelmina bedacht hij in 1885 de Prinsessedag. Doel was om de nationale eenheid van het Nederlandse volk te benadrukken.

Na de dood van Koning Willem III werd Prinsessendag onze huidige Koningsdag. Een feestdag ter ere van het staatshoofd, verworden van een feest voor kinderen tot een feest voor iedereen. Muziekfestivals, vrijmarkten, kleedjesmarkten waar kinderen hun overbodige speelgoed en cakejes verkopen, buitenspelen, optochten. Niet te vergeten de aubade op Koningsdag, waarbij we de koning toezingen in aanwezigheid van de burgemeester als vertegenwoordiger van de Koning en natuurlijk het hijsen van de Nederlandse vlag. Veel van deze mooie en leuke activiteiten konden vorig jaar niet plaatsvinden vanwege corona. Ook nu gelden er nog veel beperkingen.

Wat niet verloren hoeft te gaan, is het gevoel van nationale eenheid. Binnen de beperkingen worden er op Koningsdag kleine activiteiten georganiseerd die dat gevoel kunnen benadrukken. We zullen ècht nog moeten volhouden tot de momenten waarop het verantwoord is om onze contacten en activiteiten weer als vanouds op te pakken, mondjesmaat. Tegelijkertijd betekent nationale eenheid ook steun bieden en begrip opbrengen voor velen die het zeer zwaar hebben in deze tijd. Winkeliers, horecaondernemers, jongeren, kwetsbaren, zorgpersoneel en onze politie die onze samenleving tot kalmte moeten weten te houden. Wanneer ons één vinger gegeven kan worden, moeten we niet de hele hand willen nemen. Anderen brengen we daarmee in een lastig parket.

Ik hoop dat Koningsdag 2021 onze nationale eenheid benadrukt in het bestrijden van het coronavirus, zoals ook de Franse bezetter destijds verjaagd werd. Dat dit virus spoedig zijn Waterloo vindt. Bij de slag bij Waterloo zal de hertog van Wellington, bevelvoerder bij het Brits-Nederlandse leger tegen Napoleon, ongetwijfeld gedacht hebben ‘eendracht maakt macht'. Dat geldt ook bij de bestrijding van het coronavirus, zodat we volgend jaar hopelijk allemaal weer onze nationale feestdag uitbundig kunnen vieren: Koningsdag. Hang op Koningsdag ons rood-wit-blauw met oranje wimpel uit, koop lokaal een oranje tompouce en kijk uit naar meer vrijheid en hopelijk het oude-normaal op Koningsdag 2022.”

Alex van Hedel, burgemeester