Afbeelding

Minder molens, meer zon op daken

REGIO - De gemeenten in de Cleantechregio, waaronder onder meer Brummen, Apeldoorn en Voorst hebben hun doelstelling voor het opwekken van duurzame energie naar beneden bijgesteld. In de concept regionale energiestrategie (RES) verwachtte deze regio in 2030 zo’n 1,23 Terrawattuur (TWh) aan duurzame energie te kunnen opwekken. In de navolgende Ontwerp RES, die deze week ter inzage is gelegd, wordt uitgegaan van 1,07 TWh. Belangrijkste oorzaak: er kan naar verwachting minder windenergie worden opgewekt dan gedacht.

Een grote rol daarbij spelen de zogeheten zoekgebieden voor windmolens op de Veluwse stuwwal. Vijf gebieden waren ingetekend, waaronder één in Brummen. De ontwikkeling daarvan is er echter onzeker geworden omdat op de Veluwe de wespendief voorkomt. Voor deze vogel geldt in het Natura2000-gebied Veluwe een Europese instandhoudingsdoelstelling. Als het leefgebied van de wespendief voldoende beschermd is, profiteren andere soorten daar bovendien ook van.


Risico voor de wespendief

Uit onderzoek blijkt dat windmolens in een straal van acht kilometer rond de Veluwe een risico vormen voor deze roofvogel. Dat betekent feitelijk dat in alle zoekgebieden (en ongeveer de hele gemeente Brummen) geen windmolens mogen worden geplaatst. In de RES 1.0 worden deze gebieden vanwege deze onzekerheid daarom niet verder uitgewerkt.


Vervolgonderzoek

Met de andere aan de Veluwe grenzende regio's is afgesproken dat er wel vervolgonderzoek komt.