Afbeelding

Netwerk klompenpaden in ontwikkeling

BRUMMEN - De Gemeente Brummen heeft de intentie om in de komende jaren een waar klompenpadennetwerk aan te leggen. Over het ‘echte boerenland’ wandelen langs de mooiste plekjes van onze gemeente en tussendoor genieten van een heerlijk kopje koffie, typische streekproducten of zelfs een nachtje in een B&B. Hoe mooi zou dat zijn!?

Vier klompenpaden moeten er gaan komen, in Eerbeek is al een project flink op weg, en dan in Hall, Voorst/Cortenoever en Empe/Tonden. Gerben Kok vertelt wat precies de bedoeling is: "Een klompenpad is een wandelroute van ongeveer 13 kilometer lang, over boerenland, langs sloten en over akkers. Een combinatie van cultuur en natuur, kleinschalig en rustig zodat je volop kan genieten en wandelt langs plekken waar je anders niet zou komen. Op deze manier willen we het landschap beleefbaar maken en de landschapsidentiteit onder het voetlicht brengen. Bij het maken van de nieuwe routes willen we ervoor zorgdragen dat ze aansluiten bij bestaande routes, zoals de klompenpaden in Leuvenheim, Loenen en De Hoven. Ook zorgen we ervoor dat al onze routes met elkaar verbonden zijn. Heb je zin om door te lopen, dan is de mogelijkheid er om nog een lus mee te pakken, zo ver als je wilt.”


Werkgroepen

De gemeente werkt in dit project samen met Landschapsbeheer Gelderland. "Zij zijn verantwoordelijk voor de feitelijke uitvoering. Maar we willen werken met werkgroepen bestaande uit vrijwilligers uit de betreffende gebieden. Daarbij willen we ook de lokale ondernemers betrekken. Denk daarbij aan restaurantjes, verkopers van streekproducten maar ook B&B's. De klompenpaden zullen veel wandelaars aantrekken, ook van buitenaf, daar kan ook de lokale recreatieve sector van profiteren. Het zou ook mooi zijn als we deze werkgroepen een beetje projecteigenaar kunnen maken. We willen graag dat ze meedenken waar de klompenpaden moeten komen, maar ook dat zij samen een onderhoudsslag doen,
uiteraard in samenwerking met de gemeente.” Om dit te bereiken roept Kok geïnteresseerden op zich aan te melden. "Hoe mooi zou het zijn als we een prachtig klompenpadennetwerk kunnen aanleggen langs alle pareltjes in onze gemeente dat wordt omarmt door alle betrokken bewoners en recreatieve ondernemers die zich daar samen verantwoordelijk voor voelen. We gaan nu eerst beginnen met het project in Empe/Tonden. Op 18 mei zal er een informatieavond zijn, helaas waarschijnlijk weer online. Geïnteresseerden die willen meedenken kunnen zich bij mij aanmelden via het emailadres:
g.kok@brummen.nl.”

Afbeelding
Afbeelding