Afbeelding

10 Jaar bijenlint van bijna 120 jarige club

LEUVENHEIM - Tien imkers kwamen zaterdagochtend bijeen op hun bloeiende bijenweide langs de Leuvenheimsestraat naast de gemeentewerf voor de voorjaarsschoonmaak. Bramenstruiken en grote brandnetel werden teruggedrongen op pure handkracht. John Bouwmeester en Caroline Korte hebben de koffie al klaarstaan op de vroege ochtend. De zon werkt mee, dus de imkers hebben goed technisch weer om de handen uit de mouwen te steken.

De Zutphense Piek Stor bedacht het bijenlint en nam het in uitvoering. Doel is dat burgers zelf een bloeiende omgeving creëren voor bijen en andere insecten. Caroline Korte nam het idee mee naar Brummen waar zowel de Brummense imkers als Leuvenheimse burgers verenigd in “Bijenlint Leuvenheim” mee aan de slag gingen. Inmiddels bestaat het lint van de imkers, dat de omvang heeft van een kleine paardenwei, al 10 jaar. Om dit te vieren laten de imkers drie informatie panelen maken die geplaatst zullen worden bij de Leuvenheimse weide, het voedselbos en de bijenstal, het hoofdkantoor van de imkers. “De weide is vrij toegankelijk, en bezoekers mogen er best bloemen plukken en wat fruit dat aan de bomen hangt, anders rot het toch maar weg” zegt Korte. De imkers gaan graag nauw samenwerken met het Leuvenheimse bijenlint. Ook willen ze een insectenhotel op de weide en hopen op steun en hulp uit Leuvenheim waar al ervaring is met de bouw van zo’n hotel.


De Brummense imkervereniging bestaat volgend jaar 120 jaar. “We kunnen het nu bijna niet geloven, maar dat gaan we echt vieren” zegt Bouwmeester. Na de lockdown gaat de imkercursus weer van start, en iedere donderdagavond is het clubavond op de bijenstal net over het spoor in Broek. Geïnteresseerden zijn welkom om te kijken of het imkerschap iets voor hen is.