Afbeelding

Veel vragen rond vuilstort Doonweg

EERBEEK – Nadat in het TV-programma ‘De Vuilnisman’ uitgebreid aandacht was voor het gebruik van staalslakken als bouwmateriaal en de mogelijke negatieve gevolgen voor mens en milieu, gingen bij veel bewoners rondom de voormalige vuilstortplaats aan de Doonweg de alarmbellen rinkelen. “Hoe is de situatie bij ons?”

In het programma kwam naar voren dat de staalslakken weliswaar worden betiteld als een grondstof, maar het eigenlijk een bijproduct van de staalindustrie is. Het mag legaal worden gebruikt als bouwstof mits aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Daarbij werd duidelijk dat het gebruik hiervan geld oplevert voor de afnemer.


Blootstelling aan regenwater

Eén van die gebruiksvoorwaarden is dat de slakken niet aan regenwater mogen blootstaan. Gebeurt dit wel dan wordt gebluste kalk gevormd wat problemen kan geven voor mens en milieu. Desondanks is dat aan de Doonweg wel degelijk aan de orde. De staalslakken liggen onbedekt op de vuilstort. Diverse omwonenden uitten daarom hun zorgen, zowel op internet als bij de gemeente. De vuilstortplaats is eigendom van Stort Doonweg BV. William Suijkerbuijk is hier als directeur van Industriewater Eerbeek verantwoordelijk. "Volgens het stortbesluit moest de gehele stort ingepakt worden. Destijds is voor staalslakken gekozen. De slakken zullen in de komende twee à drie jaar een harde bovenlaag gaan vormen.


Op dit moment worden de slakken inderdaad blootgesteld aan regenwater, maar wat wezenlijk anders is dan de situatie in het televisieprogramma is de manier waarop wij hiermee omgaan.”