Bron: WaardeVOL Brummen
Bron: WaardeVOL Brummen

Vosstraat vreest plannen WaardeVOL Brummen

OEKEN - De plannen rondom WaardeVOL Brummen houdt de gemoederen bezig. Met name de bewoners van het einde van de Vosstraat zetten grote vraagtekens bij het project en zijn bang voor permanent natte voeten. “We hebben het gevoel dat onze zorgen niet landen.”

De klimaatsveranderingen vragen om aanpassingen in de waterhuishouding. Het plan WaardeVOL Brummen is ontwikkeld om het gebied tussen Voorstonden, de Oekense Beek en het Leusveld te beschermen. In het plan wordt de Oekense Beek ondieper en breder gemaakt met een natuurlijker verloop. Zo kunnen de omliggende Natura2000 gebieden ook in de toekomst voldoende bewaterd worden. De bewoners aan het einde van de Vosstraat hebben echter nu al last van een overschot aan water, en plaatsen daarom vraagtekens.


Natte voeten

“Het grondwaterpeil is nu al op de grens van acceptabel”, zegt één van de bewoners. “Wij denken dat ons gebied niet nog meer water aankan. Daarbij zitten we niet te wachten op een brede watergang voor onze huizen langs, of zelfs door onze tuinen, zoals nu is geschetst. Na drie jaar praten, op bijeenkomsten maar ook aan de keukentafel, is er echter nog niets veranderd aan de plannen, het voelt als éénrichtingsverkeer.” Albert Slijkhuis van Waterschap Vallei en Veluwe heeft begrip voor de geuite zorgen. “De Oekense Beek is de hoofdafwatering voor het landbouwgebied rondom Hall, richting de IJssel. Dit water bevat veel voedingsstoffen en fosfaten, en willen wij niet in de natuurgebieden. Daarom hebben wij een omleiding geschetst. Op dat deel ven de Vosstraat is echter weinig bermruimte en heeft men zorgen rondom die watergang voor hun deur.” Op de recente online bijeenkomst zijn diverse ideeën geopperd door de omwonenden.


Niet als 'laatste' inplannen

“Het idee om dit gebied niet als laatste in te plannen vanwege de complexiteit hebben wij al overgenomen, we gaan de overleggen hierover sneller inplannen. Verder gaan we kijken of er oplossingen kunnen komen die alle partijen tevreden zullen stemmen.” Binnenkort zal in kleine groepen bewoners heel specifiek over hun gedeelte van het plan worden gesproken. “In totaal zijn dit zestien gebieden. We hopen eind juni vrijwel al deze bijeenkomsten te hebben gehad.


Op basis van vrijwilligheid

Op dit moment zijn het nog allemaal houtskoolschetsen, soms gebaseerd op aannames. Bepaalde gevolgen moeten nog nader worden onderzocht. Alles zal worden uitgevoerd op basis van vrijwilligheid, dus als we geen medewerking van de bewoners hebben is dat een groot probleem. Ons is er dus alles aan gelegen om er samen uit te komen.”

Bron: WaardeVOL Brummen