Graf Bogaardt. Foto: Marinus van Tent Beking
Graf Bogaardt. Foto: Marinus van Tent Beking

Graf nog niet ten dode opgeschreven

BRUMMEN - Op de Algemene Begraafplaats in Brummen staat het imposante graf van Frederick Marius Boogaardt. Maar wat ooit een graf met veel allure was, ligt er nu enigszins vervallen bij. Een doorn in het oog van enkele Brummenaren die zich hard maken om dit rijksmonument in ere te herstellen.

Wie zich een beetje verdiept in de geschiedenis van Brummen komt al gauw de naam Boogaardt tegen. De Familie Boogaardt was een extreem-rijke plantersfamilie uit Nederlands-Indië. In 1877 kochten zij Kasteel Engelenburg maar ze woonden destijds nog in Den Haag. Aldaar werd in 1880 hun 13-jarige zoon Marius vanaf school ontvoerd. Een koetsier kwam hem halen met de boodschap dat zijn vader op hem wachtte. Voor de jongen was dit niets bijzonders en hij stapte in. De ontvoerder vroeg in een losgeldbrief om 75.000 guldens. Een enorm bedrag voor die tijd. Vader Frederick Boogaard stapte echter direct naar de politie en een grootschalige zoektocht werd gestart. Al snel werd Marius levenloos in de duinen teruggevonden, vermoord. Het misdrijf genereerde heel veel aandacht, mede omdat Boogaardt 10.000 euro uitloofde voor diegene die hem naar de moordenaar zou leiden. Doordat een vriend van de moordenaar het handschrift herkende op de in allerlei kranten gepubliceerde losgeldbrief, kon deze worden gepakt. De twee hadden samen gediend in het leger in Nederlands-Indië. Nadat de familie besloot in Brummen te gaan wonen werd Marius herbegraven op de plaatselijke begraafplaats. Het door de schoolkinderen van Den haag geschonken grafmonument werd in een later stadium meeverhuisd en is indrukwekkend. Achter een eenvoudige marmeren zerk staat een afgebroken zuil, ook van marmer, die omarmd wordt door een verdrietig ogende vrouw. Het geheel wordt omgeven door een gietijzeren hekwerk en het marmer wordt beschermd door een overkapping, gedragen door zes gietijzeren zuiltjes. Het geheel is echter in vervallen staat, ondanks het feit dat dit graf een rijksmonument is.


Oprichten stichting

Marinus van Tent Beking is één van de Brummenaren die begaan is met de staat van het graf. “De familie Boogaardt heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Brummen. Zo heeft de familie het niet overhandigde losgeld ingezet om een huis voor verarmde dames te stichten, de Huize Louise-inrichting. Ik hoop dat het graf behouden kan blijven. De grafrechten lagen bij de nabestaanden, zij gaven aan geen onderhoud te willen plegen, maar wel afstand te willen doen. Na overdracht van rechten wordt de gemeente verantwoordelijk, maar ook zij zitten natuurlijk niet te wachten op de hoge kosten, nu beraamd op 40.000 euro. De nabestaanden hebben wel aangegeven ons financieel op weg te willen helpen met de eerste kosten voor oprichting van een stichting.”


Hopelijk nu snel starten

"Vorig jaar al hadden we een bijeenkomst gepland waarvoor diverse belanghebbenden waren uitgenodigd. We hebben de fondsenwerving al in kaart en concrete financiële hulp is al aangeboden. De bijeenkomst was bedoeld om de laatste stappen te zetten richting de oprichting van een stichting en hierin ieders ideeën nog mee te nemen. Ik ben van mening dat je een dergelijke bijeenkomst niet online kunt houden, dus sinds de corona-tijd staat alles op stil. Hopelijk kunnen we het plan binnenkort weer oppakken. Ondertussen ben ik zelf al bezig geweest met onkruid verwijderen en de gemeente heeft geholpen wat opslag van bomen te verwijderen, maar het echte werk moet nog beginnen. Ik hoop snel te kunnen starten"