Lorraine tijdens training
Lorraine tijdens training

Sparta Brummen is 100 jaar jong

BRUMMEN - Het zijn onzekere tijden voor sportscholen en sportverenigingen, door het langdurig voortduren van de Coronamaatregelen wordt het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Maar wanneer dat al erg lang lukt is het tijd voor een (aangepast) feestje. Sparta Brummen bestaat op 16 juni aanstaande 100 jaar.

Een gesprek met voorzitter Gea Klein Heerenbrink: "Er was al het nodige opgestart zoals een jubileumcommissie en de voorbereidingen voor een spetterende show in de Hanzehof waren al in volle gang. Helaas gooide het Coronavirus roet in het eten en is besloten de Jubileumshow te verzetten naar volgend jaar. Diverse artikelen met het logo dat voor het honderdjarig jubileum werd ontworpen zijn gelukkig wel te verkrijgen in de Sparta webshop en gesprekken over een extra-smakelijke actie in samenwerking met Bakkerij Jolink zijn nog steeds gaande. “We willen iets bijzonders dit jaar” aldus Klein Heerenbrink, die sinds drie jaar voorzitter van Sparta Brummen is en via haar turnende dochter in aanraking kwam met de vereniging. “Niet alleen het honderdjarig bestaan is bijzonder maar we gaan aan het eind van dit seizoen helaas ook afscheid nemen van twee trainsters”. Ruim dertig jaar trainde José Wolfs de turnselectie, altijd even vrolijk en enthousiast en met heel veel plezier. Zelf al lid vanaf haar kindertijd steunt ze Sparta Brummen op allerlei fronten. Klein Heerenbrink maakt van de gelegenheid gebruik om een aantal wijzigingen in het bestuur aan te kondigen: “José wilde heel graag betrokken blijven bij de vereniging, ze neemt plaats in het bestuur van Sparta Brummen waarbij ze zich gaat richten op technische zaken en wedstrijdzaken. Voor ons heel fijn omdat we weinig kennis van die kant van de turnsport in huis hebben. We krijgen ook een nieuwe penningmeester, Irma Kettelarij, en een nieuw algemeen lid in het bestuur, Linda Piechnick. Ik ben opgelucht want het is iedere keer weer heel lastig om een bestuur goed op orde te krijgen.”


Twee trainsters vertrekken

José Wolfs is niet de enige trainster die Sparta Brummen gaat verlaten: Danielle Struis geeft nu nog lessen jazzballet aan de jeugd en senioren bij Sparta Brummen maar stopt na dit seizoen met de jeugdlessen, de senioren houdt ze nog even onder haar hoede. Voor José Wolfs is inmiddels vervanging gevonden, Lorraine Berends gaat de turnselectie groep overnemen. Lorraine is al jaren lid van Sparta Brummen en is met haar 19 jaar jong, fris en enthousiast. Voor de jazzdansende jeugdleden hoopt Klein Heerenbrink nog een trainster te vinden. Hoe komt het dat Sparta Brummen het al bijna 100 jaar uithoudt? Klein Heerenbrink denkt dat veel te maken heeft met het feit dat het een actieve vereniging is die ook buiten de sportzaal veel leuke dingen organiseert voor haar leden. “Je kunt bij ons voor zowel turnen als jazzdansen terecht. Het gaat om het samen bewegen, blijven bewegen en wil je meer dan dat dan kan dat bij ons. We hebben voor zowel Jazzdance als turnen een selectie die wedstrijden doen. Zeker in de selectie zie je dat ze elkaar naar een hoger niveau krijgen. Dat is prachtig om te zien”.


Niet laten afschrikken

Net als andere verenigingen laat Sparta Brummen zich niet afschrikken door de Coronamaatregelen. “We trainen met de jeugdleden op het buitenveld van Zwembad Rhienderoord. Je bent afhankelijk van de weersomstandigheden maar we proberen altijd wel wat te verzinnen. Kou is niet erg, wind wel, dan waaien ze van de evenwichtsbalk af. Dat maakt het soms lastig”. Seniorleden trainen online. Sparta Brummen nodigt iedereen uit om eens te komen kijken bij de lessen turnen en/of jazzballet. Op woensdag 16 juni aanstaande viert de vereniging het honderdjarig bestaan met een leuke middag voor de jeugdleden, met inachtneming van de dan geldende maatregelen. Bent u oud-lid en wilt u graag op de hoogte gehouden worden van de Jubileumshow die volgend jaar gaat plaatsvinden? Heet u oude foto’s of een leuk verhaal? Stuur dan een mailtje naar bestuur@spartabrummen.nl

Afbeelding