Boer Jillis bij de kalveren.
Boer Jillis bij de kalveren.

Een skybox in de kalverschuur

HALL - Het is nog allemaal nagelnieuw en behoeft nog het een en ander aan afwerking. Maar de skybox is er. En een bar en een professionele vriezer. Waar? Bij het voetbalveld, de tennisbaan, in de basketbalhal? Nee.

In een van de kalverschuren van Jillis en Anneke Slingerland aan de Lendeweg 8 in Hall. De skybox biedt uitzicht op de 400 kalveren beneden. De vriezer bevat pakketten kalfsvlees die de familie Slingerland sinds kort aan huis aan consumenten verkoopt. Jillis lacht erbij: “Het is een aardigheid. De idee is eigenlijk ontstaan omdat we merkten dat er veel mensen nauwelijks een idee hebben, wat voor een bedrijf we eigenlijk zijn. Sterker nog: we zien wel eens politici in de media voorbijkomen die een mening over onze sector hebben die gewoon niet klopt. Maar wel vervolgens op basis daarvan besluiten nemen. Daarom willen we gewoon laten zien wat we doen. Vanuit de skybox kunnen mensen zien hoe we onze kalveren houden.”


Mensen naar het bedrijf halen

Het verkopen van het kalvervlees is voor het echtpaar Slingerland feitelijk geen doel op zich, maar een middel om mensen naar het bedrijf te halen. “Nee, achter die verkoop zit niet echt een verdienmodel. Maar kijk, als je zegt; je mag wel een keertje komen kijken ons bedrijf, dan werkt dat niet. We hopen dat we door het aanbieden van die pakketten mensen wel verleiden om ons te bezoeken. Dan kunnen we hen ons verhaal vertellen.” En dat verhaal is dat dit bedrijf zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk probeert te werken. De (stier)kalveren, feitelijk een ‘restproduct’ van de melkveehouderij komen als ze minimaal 14 dagen oud zijn op het bedrijf van Slingerland. Jillis: De jonge kalveren staan een aantal weken apart in babyboxen, zodat we ze goed in de gaten kunnen houden en alle aandacht kunnen geven. Als ze een week of 5 oud zijn komen ze in een hok met meerdere kalveren bij elkaar te staan. Ze hebben genoeg ruimte in deze grote hokken om te bewegen. Als een kalf na 27 weken wordt geslacht, wordt alles van het kalf gebruikt, zelfs de huid en de botten, waardoor er geen restafval overblijft. Dit is een uniek concept.”


Duurzaam en verantwoord

Het bedrijf produceert ‘wit' kalfsvlees, in tegenstelling tot bedrijven die rosévlees leveren. ‘Blanke kalveren' krijgen naast voedsel zoals stro en muesli tot het einde toe melk gevoerd. Jillis: "De melk die wij voeren is óók een restproduct. Die wordt namelijk gemaakt van weipoeder. Wei is de vloeistof die overblijft nadat van melk kaas is gemaakt. Het ingedroogde poeder daarvan is de basis van de kunstmelk die wij voeren.” Om verdere invulling te geven aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn de daken van de stallen, waarin 1300 dieren verblijven, voorzien van zonnepanelen die het volledig energieverbruik afdekken. Zonnecollectoren zorgen deels voor het warme water dat nodig is om de melk voor de kalveren te maken. Een pelletkachel zorgt voor de resterende warmte die daarvoor nodig is. Het bedrijf is dus volledig zelfvoorzienend wat betreft energie. De familie Slingerland is ook lid geworden van ‘IJsselvallei Boert en Eet Bewust', een groep boeren die maatschappelijk verantwoord én transparant willen ondernemen. En dat ook willen uitdragen door open te staan en het gesprek aan te gaan met de inwoners van de regio. Bij de familie Slingerland kan dat dus voortaan vanuit een skybox.


Wie het verhaal van Jillis en Anneke wil horen en/of vlees wil kopen is iedere zaterdag welkom van 10-12 uur. Zie verder: www.kalfbijdeboer.nl