Bron: Google Maps
Bron: Google Maps

Enquête Zutphensestraat vaak ingevuld

BRUMMEN - Veel gebruikers van de Zutphensestraat houden dagelijks hun hart vast omdat de verkeersveiligheid op deze belangrijke weg richting (of vanaf) Zutphen beneden peil is. Verschillende groepen verkeersdeelnemers maken intensief gebruik van deze straat, die na 18 uur verandert in een racebaan waarop makkelijk snelheden van 80 km/u worden gehaald en voetgangers op het zebrapad hun leven niet zeker zijn. Wat moet er gebeuren met dit stukje Brummen?


Om zoveel mogelijk meningen te verzamelen over de toekomstige herinrichting van de Zutphensestraat heeft de Hogere Agrarische School (HAS) uit Den Bosch in opdracht van Gemeente Brummen een enquête gemaakt die door iedere inwoner ingevuld kan worden. De enquête is te vinden op de website van de gemeente. Jan Willem de Jonge woont aan de Zutphensestraat en is al jaren bezig om de verkeersveiligheid te verhogen. Hij was initiatiefnemer van de petitie ‘Terug naar 30!’ uit 2019 en zoals de titel al doet vermoeden is hij een groot voorstander van het verlagen van de maximumsnelheid van 50 naar 30 km/u. “Het is eigenlijk gek dat dit nog niet is ingesteld, want in de rest van dorp moet men zich al houden aan 30 km. Alleen op de Zutphensestraat is het 50 km gebleven. Men drukt het gaspedaal daar wat verder in omdat het een lange rechte straat is. Dat harde rijden zorgt naast gevaarlijke situaties ook voor veel geluidsoverlast en een hogere concentratie fijnstof in de lucht.” De Jonge zat van 2010 tot 2018 in de gemeenteraad en maakte zich toen ook al hard voor een 30 km zone in alle dorpskernen.


Snelheid naar 30 km

Eind december 2020 besloot de gemeente de maximumsnelheid op de Zutphensestraat en de Arnhemseweg door Leuvenheim te verlagen naar 30 km per uur, al was dit besluit volgens de Jonge meer het gevolg van landelijk beleid dan van plaatselijke initiatieven. Wanneer de maatregel ingaat is niet duidelijk. De nieuwe weg rond De Hoven is over twee jaar klaar en het zou zomaar kunnen dat men daarop wacht met een herinrichting en 30 km zone.


Desnoods bloembakken

Aan de andere kant roept de situatie zoals deze nu is om eerder ingrijpen, vindt ook De Jonge: “al zetten ze er een paar bloembakken neer, zoals bij De Pothof. Wanneer die op de rijbaan staan kunnen fietsers rustig doorrijden en lopen die minder risico aangetikt te worden dan nu het geval is.” Volgens de Jonge is de enquête in anderhalve week 350 maal werd ingevuld, een mooi aantal. Wanneer we resultaten van het onderzoek door de HAS kunnen verwachten is ook nog niet bekend. Hopelijk duurt dat geen twee jaar.