Afbeelding

Eerbeek stemde FvD, Brummen GroenLinks

BRUMMEN/ EERBEEK - Forum voor Democratie kreeg in Eerbeek in drie van de zes stembureaus de meeste stemmen. In de overige drie scoorde de VVD als hoogste. Een opvallend verschil met Brummen, waar GroenLinks in twee van de vier stembureaus het hoogst scoorde. Ook al kwam Forum voor Democratie (PvD) er hier ook niet bepaald bekaaid vanaf.

Dat blijkt uit een nationaal overzicht van dagblad de Volkskrant naar de uitslagen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer per stembureau. In Eerbeek stemden in het Pater Dekkerhuis 18,6 procent van de stemmers op de PvD. De PvdA scoorde hier als tweede: 15,6 procent. VVD was nummer drie: 13,6 procent. In het scholencluster aan de Lorentzstraat waren de stemmers ook al in meerderheid voor FvD: 18,7 procent van de stemmen gingen naar Baudet en de zijnen. Hier CDA als tweede met 14,6 procent van de stemmen, de VVD kreeg er een half procentje minder dan de christen-democraten. Het servicepunt Eerbeek werd in 17,5 procent van de gevallen bezocht door mensen die de conservatief-liberale signatuur van FvD klaarblijkelijk waarderen. VVD was tweede met 143,5 procent van de stemmen; PvdA deed het met één procentje minder. In de overige drie stembureaus (Rode Kruis Gebouw, Bibliotheek Eerbeek, De Beekwal) was de VVD telkens de grootste. Maar ook daar staat FvD in twee gevallen op de tweede plaats, één keer op drie.


Brummense stemmers

In de Brummense stembureaus Tolzicht en Het P@rk was Groenlinks (respectievelijk 17,8 en 15,9 procent van de stemmen de grootse). Overigens ook weer met FvD in de top 3. Stemmers bij Verrij wonen steunden weer in meerderheid FvD (16,7 procent). VVD en Groenlinks volgden met respectievelijk 15,6 en 13,2 procent van de stemmen.


Kleinere kernen

In de kleinere kernen is GroenLinks populair. Zowel in Leuvenheim als Oeken is de partij het meest populair met 18,4 en 20,9 procent van de stemmen. De VVD is in beide kernen tweede (respectievelijk 13,6 en 20,9 procent van de stemmen) FvD derde (13,3 en 10 procent).


Witte raaf

De witte raaf in dit verhaal is Hall. FvD komt er in de top drie niet voor. Die wordt gevormd door VVD, CDA en Groenlinks (met 19,1, 15,4 en 12,7 procent van de stemmen.


Brummen als geheel

In Brummen als geheel was de VVD de grootste. De liberalen haalden 21,8 procent van de stemmen, FDV 13,1 procent en GroenLinks 11,7 procent.