Afbeelding

Bibliotheken voorlopig nog niet open

BRUMMEN - De deur van de bibliotheek is alweer maanden gesloten. Maar dat betekent niet dat er niet gelezen kan worden. Op allerlei manieren, zowel fysiek als online, probeert de Bibliotheek Brummen/Voorst er toch te zijn voor haar leden.


Corona heeft geleid tot meer tijd om te lezen. Maar de bibliotheken zijn, juist nu de behoefte aan een goed boek groter is, gesloten. Op traditionele wijze naar de bieb gaan om boeken te lenen mag momenteel niet, maar de bibliotheken zijn inventief. Directeur van de Bibliotheek Brummen/Voorst Miriam Weijers: “We zijn dicht, maar niet hermetisch gesloten. We mogen dan wel geen publiek ontvangen, er zijn allerlei mogelijkheden om toch een boek te lenen of gebruik te maken van de vele diensten van de bibliotheek.”


Afhaalbieb

“Het afhalen noem ik daarbij als eerste. Mensen kunnen via de website, telefonisch of per mail boeken bestellen. Je kunt specifiek zoeken op een boek, maar bijvoorbeeld ook op genre of je laten adviseren door onze consulenten. Deze boeken worden dan op een afgesproken tijdstip klaargezet en kunnen eventueel ook worden thuisbezorgde. En dit geldt niet alleen voor boeken, ook DVD’s, tijdschriften en luisterboeken op CD zijn op deze wijze verkrijgbaar, er zijn veel mogelijkheden.”


Digitaal lezen

Voor de meer digitaal ingestelde leden staat een groot aantal mogelijkheden op de website. Weijers: “Veel mensen lezen tegenwoordig digitaal. Op onze site kunnen direct e-books en voorleesboeken worden gedownload. Dit kan dus direct vanuit huis, daarvoor hoef je helemaal niet naar de bibliotheek. Maar we bieden bijvoorbeeld ook diverse online lezingen aan.”
Zo was er vorige week een online lezing over het gebruik van LinkedIn om succesvol te solliciteren en deze zaterdag, 26 maart is er een lezing met de bekende schrijver Oek de Jong. Na opgave op de website kan iedereen de lezing thuis digitaal volgen.


Podcasts en workshops

Voor de jeugd zijn er ook veel leuke mogelijkheden. Weijers: “De leesconsulentes zijn weer actief op de scholen en ook de voorleesexpress, die bij gezinnen thuis komt, proberen we weer op een veilige manier op te pakken. En dan zijn er nog legio leuke dingen te vinden op onze site. Zo hebben we de Waanzinnige Podcast, gemaakt door kinderen waarin ze vertellen over hun favoriete kinderboeken. We hebben het Kidslab met workshops om leuke dingen te maken en we hebben de digitale voorleestas, een collectie e-books voor de jongste jeugd. Mogelijkheden te over om toch met je kind aan het lezen te blijven of samen bezig te zijn.”

Extra begeleiding

De bibliotheek is er ook voor mensen die extra begeleiding nodig hebben. Weijers: "Voor de groep mensen die écht extra hulp nodig heeft is de bibliotheek op beperkte schaal wel open. In een speciale ruimte kunnen we deze mensen op een veilige manier ontvangen. Uiteraard moeten ze daar wel eerst een afspraak voor hebben gemaakt. Momenteel zijn we ook nog heel druk met de voorbereidingen op het thema ‘gezondheid', een onderwerp dat natuurlijk extra leeft op het moment. We willen extra leesmateriaal, maar ook podcasts en online lezingen verzamelen, die we voor iedereen beschikbaar maken. Ik zie de deuren van de bibliotheek nog niet zomaar opengaan. We zijn een overheidsgebouw en ik denk, dat het er voorlopig nog niet in zit dat wij meer mogen. Maar we delen steeds meer leestasjes uit, achter de schermen organiseren we allerlei nieuwe initiatieven en voor diegene die dat extra steuntje nodig heeft laten we zo veel mogelijk doorgaan. De mensen weten ons te vinden.”