Altijd weer wennen met de caravan

GEMEENTE BRUMMEN – Het campingseizoen is weer gestart. En dat betekent dat er weer volop auto’s met caravans op pad zijn, u bent ze vast al wel tegengekomen. Helaas blijkt dat menig chauffeur onvoorbereid de weg op gaat, hoewel er diverse cursussen worden aangeboden om dit te voorkomen. Niet alleen door de ANWB, maar ook door enkele rijschoolhouders.

Veel bestuurders gaan alleen in het ‘campingseizoen’ met auto en caravan de weg op. Juist door het gebrek aan oefening, zijn zij vaak niet meer helemaal zeker op de weg. En dat kan nog wel eens voor problemen zorgen, zeker voor de overige weggebruikers die een onzekere bestuurder tegenkomen. Wanneer men veilig is aangekomen op de camping, dan moet de caravan natuurlijk op de juiste plek worden geparkeerd.


Tips van de rijschoolhouder

Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan en daarom vroegen wij tips aan Peter Dwars, van de gelijknamige rijopleiding in Brummen. Hij is specialist in rijden met aanhanger. “Voorkom zo veel mogelijk dat u achteruit moet rijden met de caravan. Als het niet anders kan, zorg er dan voor dat u veilig staat en uw alarmlichten ingeschakeld hebt. Rijd langzaam achteruit en laat de caravan het werk doen. Veel sturen en manoeuvreren zorgt er vaak voor dat u verkeerd uitkomt. Dan kunt u het beste opnieuw beginnen en ga zeker niet doordrukken.” Voordat u weer de weg op gaat met uw caravan is een training niet verplicht, maar Dwars noemt het zeker raadzaam.


Belangrijke tips ANWB

Gaat u op vakantie met uw caravan, dan is het aan te raden uw zware spullen in de auto te plaatsen, dat zorgt voor meer stabiliteit dan wanneer u dit in de caravan onderbrengt. Houdt daarbij rekening met het maximale laadvermogen van auto en caravan.


Het beste kunt u uw bagage over de gehele caravan verdelen, waarbij u de zwaardere spullen zo laag mogelijk plaatst en gelijkmatig verdeelt boven de wielas van de caravan. Blijf daarbij letten op de voorgeschreven kogeldruk van de caravan op de trekhaak van de auto. Deze ligt meestal tussen de 50 en de 70 kilogram. De bandenspanning meet u vóór vertrek, maar ná het inpakken. Te weinig lucht zorgt voor minder draagvermogen dat weer ten koste gaat van het rijcomfort met uw combinatie. Pas uw snelheid aan, u wordt aangeraden maximaal 90 km/u te rijden om eventueel slingeren voor te zijn. Wilt u uw fietsen meenemen? Dan wordt u aangeraden deze op de dissel te plaatsen voor betere stabiliteit en niet achter op de caravan. Heel belangrijk is natuurlijk dat u de caravan op juiste wijze bevestigt op de trekhaak van de auto en ook de staalkabel (losbreek-reminrichting) niet vergeet vast te maken aan het daarvoor bedoelde oog. Dan kunt u genieten van een heerlijke vakantie met uw caravan.