Bijwerkingen


In de krantenwereld is ophef ontstaan over de foto van de tafeldansende Sigrid Kaag. Een iconische prent, maar was hij echt? Achteraf is gebleken dat het geen spontane persfoto was, maar een campagneplaat van de hoffotograaf van D66. Had Sigrid al een paar keer geoefend voor haar tafeldans? Was ze misschien op haar bips gegaan tijdens een eerdere poging? We weten het niet. De hoofdredacties vonden dat ze het wel hadden moeten weten. Over hun liefdesleven - een populair genre in de kranten - praten mensen liever niet onder hun eigen naam, maar de (hoofd}redactie checkt altijd hun echte namen.

De serieuze journalistiek wordt bedreigd door leugenachtige trollen in de sociale media. Het is nodig om feiten te onderscheiden van meningen. Daar hoort soms een pietluttig aandoende bronvermelding bij en altijd een muur tussen feiten en fictie. Neem nou de berichtgeving over het AstraZeneca-vaccin vorige week in deze krant. Het koppelde de berichten over de kans op trombose na een vaccinatie aan herkenbare klachten over een stijve arm en hoofdpijn bij het zorgpersoneel in onze gemeente. De kans op onschuldige klachten na vaccinatie was bekend en wordt vermeld in de ‘bijsluiter’ van de overheid. Het Instituut voor Verantwoord Medicijn Gebruik kreeg duizenden meldingen over bijwerkingen maar noemt ze niet verontrustend. Volgens hetzelfde instituut zijn er in de hele wereld 25 trombose patiënten geweest op 20 miljoen prikken. Daar zit het Brummense zorgpersoneel vast niet bij.

AstraZeneca is alweer gezond verklaard, maar sommige mensen zijn onzeker geworden: ‘Als het zorgpersoneel er al ziek van wordt, wat ik dan?’ Ik voel met hen mee. Moet ik vragen naar het merk, als ik een prik krijg? Nee toch: De stijve arm en de hoofdpijn zijn niet exclusief voor AstraZeneca. Pfizer, Janssen en Moderna kennen ook bijwerkingen.