Raad Brummen: dodenweg langs Kanaal moet veiliger

BRUMMEN - “Geen andere moeder mag de pijn ervaren waar deze moeder mee moet verder leven.” Met die boodschap aan de gemeenteraad kwam burgervader Alex van Hedel gisteren terug van een condolencebezoek aan de ouders van de jonge inwoner van Brummen die recent is verongelukt op de weg langs het kanaal.

De afspraak met de ouders was al eerder gemaakt en toen was nog niet bekend dat de raad gisteravond de onveiligheid van de Apeldoornseweg en Dierenseweg, dat is de weg langs het Kanaal, op de agenda had gezet. Na de inhoudelijke discussie bracht Van Hedel de dringende boodschap van de moeder over. “Er moet iets aan de veiligheid van de weg worden gedaan en er moeten maatregelen worden getroffen.”

Burgemeester Van Hedel had gewikt wanneer hij de boodschap van de moeder aan de raad zou overbrengen en hij deed dat uiteindelijk aan het einde van de discussie. In een motie vroeg de raad aan het college om samen met de provincie en de gemeenten Apeldoorn en Rheden te onderzoeken hoe die ‘dodenweg’ veiliger gemaakt kan worden.

De motie werd ingediend door de fracties van D66, CDA en Lokaal Belang maar kreeg de steun van de gehele raad. Volgens een van de indieners, D66-raadslid Rolf Schinkel, is de verkeersveiligheid op deze weg een groot probleem. “En,” benadrukte Schinkel, ”het is niet de eerste keer dat er voor de veiligheid aandacht wordt gevraagd. Maar de situatie baart inwoners die langs de weg wonen ernstig zorgen.”

De raad beseft dat de weg in beheer is bij verschillende overheden. Gesprekken met de gemeenten Apeldoorn en Rheden, de provincie en het Rijk moet voorstellen opleveren. Gedacht wordt aan snelheidsbeperkingen, vangrails, een beter verlichting etcetera. Het is niet de bedoeling van de indieners van de motie om, “zoals de provincie wel vaker voorstelt”, bomen te kappen.

Mevrouw Jolink (VVD) vroeg speciale aandacht voor de situatie bij de Hallsebrug. “Weggebruikers raken daar in de war en dit wegvak is een Brummense aangelegenheid.”

De raad is het er ook over eens dat het een mooie, unieke weg is, waar geen simpele oplossing voor bestaat. Wethouder Inberg: “Met de gemeenten Apeldoorn en Rheden en met de provincie hebben we regelmatig overleg en wordt de situatie geëvalueerd. Ik begrijp dat de motie wordt ingediend, maar eigenlijk doen we al wat wordt gevraagd.” Voor de kruising bij de Hallse brug wordt al gewerkt aan een andere cyclus van de verkeersregeling.

Aan het eind van de discussie wees Gertie Sloetjes (GL) op het feit dat er op de kanaalweg nauwelijks gehandhaafd wordt. “Iedereen die wel eens langs het kanaal rijdt, ziet dat er met veel te hoge snelheden wordt gereden.” Burgemeester Van Hedel beloofde dit punt mee te nemen in het overleg met de politie.

Overige agendapunten

De raad ging unaniem akkoord met een voorstel om geld uit de reserves te gebruiken om bij Team Voor Elkaar de (financiele) administratie op orde te brengen. Dit voorstel is een gevolg van een diepgaand onderzoek naar het sociaal domein van Berenschot.

Een poging van de VVD om met een amendement de Verordening Formaliseren Steunfractieleden aan te passen leed schipbreuk. Peter-Paul Steinweg stelde namens de VVD voor om het aantal Steunfractieleden te beperken en de verordening pas na de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 te laten ingaan. Alleen de fractie van de VVD stemde voor.