Zorgmedewerkers ziek na prik AstraZeneca

GEMEENTE BRUMMEN – Het vaccineren met AstraZeneca (AZ) is voorlopig stilgelegd, zo werd afgelopen weekend bekend gemaakt. Gebleken is dat het vaccin een grotere kans op trombose veroorzaakt. Uit voorzorg zal tot en met 28 maart niet gevaccineerd worden met AstraZeneca, zo meldde minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot afgelopen weekend werden al veel zorgmedewerkers gevaccineerd met AstraZeneca. Dit gebeurde in de priklocaties in de Hanzehal te Zutphen en in Apeldoorn. Zorgmedewerkers behoren tot de groep die als eerste een vaccinatie krijgen. Dit brengt echter ook risico's met zich mee, vooral wanneer zij ziek worden na de prik. Sommigen kregen al bij eerste vaccinatie verhoging en griepverschijnselen. Maar doordat zorgmedewerkers vaak wisselende diensten draaien, was de uitval bij ziekte goed op te vangen.


Klachten na vaccinatie

Enkele gevaccineerde zorgmedewerkers kregen dezelfde dag al koorts en voelden zich de dagen erna erg moe. Zoals Linda Peters die in de thuiszorg werkt. "Ik voelde de vloeistof in mijn arm komen, heel raar. De volgende dag werd ik al vroeg wakker van de pijn in mijn arm. Ik had koorts, hoofdpijn en was heel erg moe. Ik had totaal geen eetlust en kon de arm waar ik geprikt was helemaal niet bewegen. De dagen daarna was ik mega moe en futloos, met lichte verhoging en nog steeds pijn in de arm. Ik slikte veel paracetamol." Een week later kon zij weer aan het werk. Linda bleek niet de enige zorgmedewerker te zijn die last had na de prik. Veel van haar collega's bleken vergelijkbare klachten te hebben gekregen.