Valt er nog iets te kiezen?


Voor uitgaven die niet in de begroting staan moet onze armlastige gemeente toestemming van de provincie krijgen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het Rijk voor de rechter gedaagd en eist anderhalf miljard extra voor de jeugdzorg. En verder moeten we afwachten of een herstelplan van een nieuw kabinet ook in de gemeenten investeert. ‘Arnhem’ en ‘Den Haag’ beslissen over ons.

In veel plaatsen rijzen de sociale kosten de pan uit. Ons eigen zorgteam heeft nogal een losse hand van uitgeven en administratief is het een zootje. Er moet €160.000 aan boekhouders bij om de administratie op orde te brengen. De gemeente moet met de pet in de hand om het jawoord van de provincie vragen.

In De Volkskrant schreef Harrie Verbon, professor openbare financiën en lid van de rekenkamer in Midden-Brabant: “In de afgelopen jaren kreeg iedereen die jeugdzorg wilde aanbieden een contract van de gemeenten. Het gevolg was dat veel slechtwillende zorgaanbieders, die makkelijk geld wilden verdienen, de ‘markt’ opkwamen. Zij konden vrijwel ongestoord door gemeenten vele miljoenen euro’s zorggeld naar hun eigen rekening laten overmaken.”

Verbon noemt het voorbeeld van een melkveebedrijf dat dagbesteding aanbood, de jeugdige clientèle in het bedrijf liet knechten en in twee jaar tijd bijna 1,5 miljoen euro van het ontvangen zorggeld aan zichzelf had toegekend. In Twente bleken twintig zorginstellingen in criminele handen. Gemeenten kunnen miljoenen euro’s besparen, meent Verbon, als ze een paar mensen in dienst nemen die in staat zijn om jaarrekeningen van zorginstellingen te lezen. Dus misschien is de €160.000 van Brummen goed besteed.

Over een jaar mogen we een nieuwe gemeenteraad kiezen. Valt er nog wel iets te beslissen nu we zijn overgeleverd aan hogere machten? Toch wel. Luister naar Pieter Omtzigt: het parlement moet scherper toezien op de uitvoerende macht. De raad heeft de administratieve wanorde van het zorgteam gedoogd. Nu moet hij voorkomen dat het omslaat in een harteloze boekhouding.