Gemalen blikjesresten in het kuilvoer.
Gemalen blikjesresten in het kuilvoer.

Bloedig einde voor koe door blikstukken

KLARENBEEK - Een emotionele oproep van de Klarenbeekse melkveehouder Henry de Boer op Faceboek over de dramatische dood van een van zijn jonge koeien is massaal gedeeld. De vaars kreeg een scherf van een drankblikje in haar longen en moest door de dierenarts worden afgemaakt. Tienduizenden mensen deelden het bericht, zo’n 2.500 mensen lieten een reactie achter.

De Boer schreef: "Mensen ik moet het even kwijt. Als melkveehouder ben ik elke dag met veel zorg bezig met mijn dieren. Eind vorige week had ik de schrik van elke veehouder: blik in het restvoer. Het enige wat je dan kunt is hopen dat er geen koe is die wat binnen heeft gekregen.


Zaterdagmorgen een zieke koe: koorts, vage verschijnselen. Koe onder pijnstilling en andere behandelen. Vanavond 17:45 tijd van melken. In de stal gekomen zie ik allemaal bloed. Eerste wat je denk ‘oei wat is er gebeurd.' Ik tref de vaars onder het bloed aan. Ze heeft blik binnengekregen dit heeft ervoor gezorgd dat er inwendige bloedingen zijn ontstaan. Direct de veearts laten komen en het dier uit zijn lijden verlost.”


Blik en glas in de weilanden

Volgens de melkveehouder treft hij in de weilanden die hij in gebruik heeft jaarlijks tientallen blikjes aan. De Boer: "Ik heb weilanden aan weerszijden van de Elsbosweg, een belangrijke verbindingsroute tussen Apeldoorn en Klarenbeek. Daar wordt van alles ingegooid: blik, glas. Ik ruim dat altijd op, zeker voor het maaien. Maar ja, als het kort voor het maaien in het weiland wordt gegooid, zie ik een blikje in het hoge gras misschien over het hoofd.