Afbeelding

Brummenaren zijn behoorlijk honkvast

GEMEENTE BRUMMEN - Tweederde deel van de inwoners van de gemeente Brummen wil er blijven wonen. Ze hebben geen intentie te verhuizen. Maar de rest is dus minder honkvast. Vijftien procent verwacht binnen twee tot vijf jaar te verhuizen. Nog eens negentien procent verwacht dat over vijf jaar of later te doen.

Aanleiding om te verhuizen is in ongeveer de helft van gevallen de eigen woning die bijvoorbeeld minder geschikt is voor bewoning op oudere leeftijd. Overige veel genoemde redenen zijn de woonomgeving of persoonlijke redenen. Een en ander blijkt uit een door onderzoeksbureau Moventem gehouden enquête, waaraan 618 Brummenaren deelnamen. Thema van de enquête was ‘Wonen met zorg en dienstverlening.’ De ondervraagden geven in meerderheid (61 procent) aan dat ze het erg belangrijk vinden om bij ouderdom, ziekte of handicap in de huidige, eventueel daartoe geschikt gemaakte, woning te kunnen blijven wonen. De rest maakt het niet uit of is neutraal.


Hofje of meergezinswoning

Een vijfde deel van de ondervraagden ziet het ook wel zitten om geclusterd te gaan wonen in een hofje of een meergezinswoning. Daarbij is het wel van belang dat het voorzieningenpeil goed is. Top drie van de voorzieningen die noodzakelijk worden geacht om zelfstandig wonen op hogere leeftijd mogelijk te maken zijn een supermarkt in de buurt (in 91 procent van de gevallen genoemd), goede medische voorzieningen (84 procent), andere winkels (75 procent.) De deelnemers aan het onderzoek zijn ook gevraagd naar de mate dat zij overlast ervaren van anderen in de buurt. Brummen blijkt dan een aardige gemeente te zijn. Op een schaal van 1 (ernstige overlast) tot 10 (geen overlast) geeft 73 procent van de ondervraagden een 8 of hoger. Misschien is dat de reden is dat het enthousiasme van Brummenaren om meer kwetsbare mensen in de wijk op te nemen niet overloopt. Een derde zegt dat wel te willen, 17 procent niet, de rest heeft geen mening. Als gevraagd wordt of ondervraagden verwachten dat hun buurt openstaat voor kwetsbare mensen, gelooft maar 18 procent dat, 16 procent gelooft het niet. De rest heeft geen mening of weet het niet. De gemeente wil nog voor de zomervakantie een visie vaststellen over het onderwerp ‘wonen met zorg'.


Onderzoek

De resultaten van het Moventem onderzoek worden betrokken bij het opstellen van die visie. Dit samen met verzamelde informatie en uitkomsten en inzichten uit gesprekken met allerlei partijen en professionals die actief zijn op dit terrein. Opvallend: als de geënquêteerden wordt gevraagd of ze verwachten dat de gemeente iets gaat doen met hun inbreng zegt 40 procent: ja, in meer of mindere mate. Een vijfde deel denkt dat de gemeente er niets of hooguit een beetje mee doet. De rest weet het niet.