Helaas opnieuw een ongeval met fatale afloop. Foto: Luciano de Graaf
Helaas opnieuw een ongeval met fatale afloop. Foto: Luciano de Graaf

Petitie gestart tegen dodenweg

EERBEEK- De weg langs het Apeldoorns kanaal, iedereen die er regelmatig rijdt weet hoe ‘tricky’ het kan zijn. Ook deze week bleek dat maar weer, want voor de derde keer binnen een maand vond er een ongeval plaats, het tweede slachtoffer van dit jaar viel te betreuren. Een ‘dodenweg’, zo spreken veel inwoners van onze regio over de beruchte route. Wordt het dan niet eens tijd hier wat aan te doen?


Sinds jaar en dag is de weg van Dieren naar Apeldoorn een punt van discussie. Ongelukken gebeuren er met grote regelmaat, vaak met ernstige gevolgen. Je hoeft geen verkeersdeskundige te zijn om te weten waarom; de weg is smal, het is een drukke doorgaande route en langs een groot gedeelte van de weg staan aan beide zijden dikke bomen die het gezicht op zijwegen flink belemmeren. En dan natuurlijk nog het grootste gevaar; het direct aangrenzende kanaal. Eén kleine misrekening en een ruk aan het stuur doet je al gauw in een boom of het water belanden. Deze weg is niets-vergevend. Zoek je even op de internet dan komt het ene na het andere incident voorbij: Auto te water, op zijn dak, frontale aanrijdingen met gewonden, auto vanuit zijweg over het hoofd gezien. Vaak zijn het eenzijdige ongevallen, maar ook regelmatig zijn meerdere auto’s betrokken.


Petitie

Precieze statistieken zijn niet zo snel te vinden, maar met in 2021 al twee dodelijke slachtoffers en meerdere dodelijke slachtoffers in 2020 lijkt de tijd gekomen dat er echts iets moet veranderen. Dat vindt in ieder geval de Zutphense vrachtwagenchauffeur Matts Vos, die naar aanleiding van het laatste incident een petitie is gestart. “Regelmatig rij ik over deze weg. Het is er smal, druk en de halfverharding aan de zijkant trekt je richting het kanaal. De foutmarge is echt nul! Volgens mij is de oplossing simpel, een vangrail tussen de weg en het kanaal. Dan staan de bomen er nog steeds, maar dat zou een eerste stap kunnen zijn.” De weg is grotendeels de verantwoordelijkheid van de gemeentes Rheden, Brummen en Apeldoorn. Esther Naber licht de zaak namens de gemeente Apeldoorn toe: “Wij hebben de weg zeker in beeld. Afgelopen najaar is er bij Oosterhuizen een geleiderail en een verhoogd plateau aangebracht en op gevaarlijke plaatsen is de snelheid verlaagd tot 60 kilometer per uur. Maar het is een drukke doorgaande route en ons beleid is om op de ontsluitingswegen buiten de bebouwde kom zo veel mogelijk de 80 kilometer te behouden. Zomaar de hele weg 60 kilometer per uur maken klinkt simpel, maar dat behelst veel meer dan alleen even de borden vervangen, de weg moet er dan ook op ingericht zijn.” Breder maken van deze route is niet mogelijk vanwege de bomen. “Daarbij, de breedte van de huidige weg zorgt er wel voor dat het minder uitnodigend is om hard te rijden. Een geleiderail voorkomt weliswaar een botsing met een boom of dat een auto in het water belandt, nadeel is dat auto’s ‘teruggekaatst’ worden de weg op met een groter risico op een aanrijding met een tegenligger en wellicht meer slachtoffers tot gevolg. Daarbij suggereert een geleiderail een veiligere situatie, waardoor bestuurders mogelijk meer risico nemen. Alle ongevallen voorkomen is echt een illusie.


Automobilisten kunnen ook afgeleid raken, te hard rijden of een inschattingsfout maken. De precieze toedracht van deze laatste ongevallen zijn nog niet bekend, wel heeft de politie ons gemeld dat het niet te maken heeft met de inrichting van de weg. Uiteraard houden wij deze onderzoeken scherp in de gaten.”