Afbeelding

Lokale zorgondernemers willen gelijke kansen

BRUMMEN – Is het onroerend goed aan de Meidoornlaan inderdaad voor een appel en een ei verkocht en moet de gemeente Brummen lokale ondernemers niet op zijn minst gelijke kansen bieden als internationale beursgenoteerde ondernemingen? Dat zijn de essentiële vragen die aan het college zijn voorgelegd in de discussie over de bouw van een woonzorgcomplex dat aan de Meidoornlaan moet verrijzen.

Het gemeentebestuur heeft eind vorig jaar aan de Apeldoornse zorgverlener "Dagelijks Leven” de locatie Meidoornlaan 18A/B in Brummen verkocht. Het bedrijf wil er een woonzorgcentrum wil bouwen voor twintig dementerende ouderen. Die plannen doorkruisen het voornemen van Caspar Altena, die, om de exploitatie van het landgoed De Wildbaan financieel te kunnen volhouden, achttien zorgplekken wil realiseren. De gemeente wil hem vooralsnog acht plekken toestaan. Met name de oppositiepartijen VVD, Democratisch Brummen en de fractie Hofman-Kleverwal vragen zich af of het college niet wat al te voortvarend te werk is gegaan door de kavel aan de Meidoornlaan zonder verder overleg te verkopen aan "Dagelijks Leven”. Met een nieuwe reeks vragen willen de raadsleden achterhalen of de nodige zorgvuldigheid is betracht. In antwoorden op eerdere vragen liet het college weten dat sinds 11 april 2019 gesproken wordt met de zorgverlener, maar later verklaarde het college dat de gesprekken pas op 19 september zijn gestart. De vragenstellers willen ook weten hoe andere potentiële gegadigden konden weten dat de grond te koop was. De huidige gebruikers van het pand, de Stichting Onze DROOM, wilde samen met een belegger het pand kopen. Het bestuur van de Stichting heeft in een uitgebreide brief aan college en gemeenteraad laten weten nimmer een faire kans te hebben gehad om een bod te doen. Dat wringt temeer daar het bestuur van de Stichting meent te weten dat het pand voor een appel en een ei door de gemeente is verkocht. De beoogde koper (de transactie gaat alleen door als er een onherroepelijke omgevingsvergunning beschikbaar is) is een onroerend goedbedrijf dat onderdeel uitmaakt van Orpea Netherlands BV, een dochter van het Franse, beursgenoteerde Orpea SA. Dat bedrijf is actief op het gebied van intramurale zorg in Europa, Brazilië en China. In 2019 behaalde het een omzet van 1,9 miljard euro.


Aangifte door inspectie gezondheidszorg

Mede-eigenaar van Dagelijks Leven, de Apeldoorner Jan Postma, kwam in 2016 in opspraak na publicaties van RTL Nieuws over belangenverstrengeling tussen zijn ondernemingen en de Friese Alliade groep. Onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en FIOD resulteerde in 2020 in een aangifte bij het OM en een belastingaanslag plus boete. Het OM concludeerde vorig jaar dat strafbare feiten niet aangetoond konden worden.