Een groot aantal reserveringen werd doorgeschoven.
Een groot aantal reserveringen werd doorgeschoven.

Toeristische sector gematigd positief

BRUMMEN – “We gaan er met zijn allen vanuit dat 2021 niet zo’n rampjaar wordt als het afgelopen jaar.” De ondernemers in de toeristische sector zijn gematigd positief. Als de eerste buitengewoon zonnige vakantie week de toon zet voor de rest van dit jaar dan belooft dat veel goeds. Heidi Touw, voorzitter van de Stichting Visit Brummen Eerbeek, laat enthousiast weten dat “in dat eerste, bijna zomerse weekend de huurfietsen allemaal waren verhuurd. Dat stemt positief.”

Maar of die ene zwaluw misschien wel garant staat voor een mooie toeristische zomer in deze regio durft niemand in de sector te voorspellen. De onzekerheden zijn te groot en de schrik van 2020 zit er behoorlijk in. Vooral ook door de gedwongen sluiting van de horeca


Aantal overnachtingen

Hoe slecht dat jaar heeft uitgepakt voor de toeristische sector in de regio Brummen-Eerbeek volgt uit de cijfers van het aantal met toeristenbelasting belastte overnachtingen die de gemeente Brummen telde. In 2018 noteerde de gemeente 551.603 overnachtingen, in 2019 waren het er circa zestienduizend meer (567.616) en het afgelopen jaar 2020 overnachtten 468.595 in deze regio. Dat zijn er bijna honderdduizend minder en dat heeft de toeristische sector gemerkt.


Lockdown gaf veel onzekerheid

De eerste confrontatie met lockdown betekende vorig jaar voor de toeristische branche veel onzekerheid. Heidi Touw: “Men wist niet goed wat niet mocht en wat wel, en ook was onduidelijk wat de toerist wel wilde en wat niet.” Hotelmanager Béla Pálma: “Hotel Kasteel Engelenburg was aanvankelijk geheel gesloten. Zonder restaurant waar de gasten het ontbijt, de lunch en het diner konden nuttigen had het weinig zijn om de deuren open te houden, was onze indruk. Inmiddels zijn de gasten gewend aan de nieuwe en overheerst ‘er even tussenuit’. We bieden met hotel Kasteel Engelenburg met redelijk succes arrangementen aan met een 4-gangen diner op de kamer.”


Reserveringen doorgeschoven

In een eerste reactie op de sluiting van de horeca werden begin vorig jaar veel reserveringen geannuleerd. Een groot aantal werd doorgeschoven, soms werd een deel van het bedrag van de reservering zelfs gedoneerd aan de accommodatie. Toen de vakantiestroom weer op gang kwam, bleek dat de bezoekers van de regio langer verbleven dan in voorgaande jaren. Die trend voorziet Visit Brummen-Eerbeek ook voor 2021. Vakantie in eigen land is, met de voortdurende onzekerheid, ook de verwachting voor deze regio. Dus meer toeristen die ook wat langer blijven en wat minder dagjesmensen.

En die toeristen trekken dan met eigen of gehuurde fiets richting Posbank en het gebied daaromheen. Veel gasten zijn geïnspireerd geraakt om ook de andere kant op te fietsen. Naar Zutphen/Landgoed Voorstonden, naar Brummen/Bronkhorst en naar Empese en Tondense Heide/Loenense Waterval.


Natuurliefhebbers

Bezoekers van Brummen Eerbeek zijn vaak echter natuurliefhebbers. Volgens Heidi Touw zijn er vorig jaar meer gezinnen en meer dertigers, die normaal naar het buitenland reizen, naar deze regio getrokken. Ze geven meer geld uit aan activiteiten, scooterhuur en uit eten. Hun reacties zijn zeer positief: Ze vinden het hier prachtig. Ze hadden geen idee dat de Veluwe zo mooi was. Velen waarderen de rust, de ruimte en de lokale gastvrijheid. Uit die ervaringen put de sector moed voor het komende vakantieseizoen.