Afbeelding

Kansen en frustraties bij sportverenigingen

BRUMMEN - Sportverenigingen hebben te maken met constante veranderende regelgeving. Na iedere persconferentie zijn er weer nieuwe richtlijnen over leeftijden en groepsgroottes wat leidt tot frustratie en veel extra werk.

Sporten, zeker in zo’n periode als deze zou het een uitlaatklep moeten zijn, maar het wordt de sportclubs behoorlijk moeilijk wordt gemaakt. In oktober ging al de ban op de wedstrijdsport voor amateurs, in december ging vervolgens alles op slot. Nu mag er steeds meer.


Niets

Bij Handbal Brummen wordt echter al maandenlang niet getraind. Technisch Commissielid Martine Völke: “Handbal is een echte binnensport, buiten kun je vrijwel niks. Een beetje met de bal gooien maar een aanval- of verdedigingstraining kan al weer niet met maximaal anderhalve meter ertussen. Wij hebben geen eigen accommodatie dus als we buiten iets willen moeten we ergens een grasveld kunnen gebruiken. Voor de jeugd zijn we nu aan het evalueren of de ouders bereid zijn om iets verder te rijden voor training. Maar voor de senioren blijft het erg ingewikkeld, zelfs nu we met vier iets mogen. Ik denk dat ze daar bij tennis weer blij mee zijn, die kunnen weer dubbelen, maar wij kunnen nog steeds helemaal niets.”


Alleen maar trainen

Het gebrek aan een buitenaccommodatie nekt ook de lessen bij de IJsselruiters. Penningmeester Janet Limpers: “Bij de eerste lock-down zag de gemeente onze grote binnenhallen nog als een buitenruimte, maar nu niet, zelfs niet nu wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er geen risico’s zijn. Wij mogen dit keer geen lessen geven, aan geen enkele leeftijdsgroep. Onze leden kunnen hun paarden wel trainen, sinds de avondklok ook weer met twee tegelijk per hal, maar als je dan ziet dat in andere veiligheidsregio’s veel meer mogelijk is, dan is dat wel bijzonder frustrerend.”


Energie verdwijnt

En ook bij het voetbal gaat het nog niet van een leien dakje. Bestuurslid voetbalzaken van de Eerbeekse Boys Peter Hommel is blij dat er weer wat mag maar merkt ook de beperkingen. "Kinderen tot 18 mogen trainen, maar de jeugdcompetitie loopt tot en mét 18, de leeftijd die ook NOC-NSF hanteert. Dat hebben we dus maar overgenomen. Vervolgens kreeg je dat jongvolwassenen wel mochten komen en oudere niet, wat leidde tot verdeelde teams. En partijtjes zijn uit den boze, soms zijn we net politieagenten. Dan nog de avondklok, waardoor alle trainingen om half negen afgelopen moeten zijn. We zijn blij met wat er kan maar merken ook dat op deze manier de energie uit de club wegebt.”