Afbeelding

Handtekeningenactie tegen windmolens

REGIO - Op Facebook is een handtekeningenactie gestart tegen de mogelijke bouw van windmolens in de Brummense landgoederenzone. Initiatiefnemers zijn bewoners van de Hammelerbuurt bij Brummen. Inmiddels hebben al honderden mensen hun handtekening gezet onder de petitie.

De gemeente Brummen is op dit moment bezig met het opstellen van een beleidskader voor de plaatsing van windmolens. In een vlekkenkaart is te zien, in welk gebieden in Brummen molens geplaatst kunnen worden als rekening wordt gehouden met de beperkingen die daarvoor gelden. Molens mogen bijvoorbeeld niet te dicht bij woningen en bedrijven staan, de ecologie niet (teveel) schaden of de luchtvaart verstoren. Wat dan overblijft zijn onder meer gebieden in de zuidelijke punt van Brummen, tussen Leuvenheim en Spankeren, ten zuiden van Eerbeek richting Laag-Soeren en een deel van de uiterwaarden langs de IJssel.

De opstellers van de petitie wijzen erop dat in de Regionale Energie Strategie windmolens zijn voorzien tot 250 meter hoog. Dat zijn ongeveer vijf kerktorens van Brummen op elkaar. Ze stellen dat de landgoederenzone een gebied is met grote landschappelijke en ecologische waarden en een nauwe relatie heeft met de Natura 2000 gebieden Veluwe, Het Leusveld en de uiterwaarden van de IJssel. Het maakt deel uit van de cultuurhistorische landgoederenzone en is een foerageergebied voor ganzen. De plaatsing van windmolens verandert het landschappelijke- en cultuurhistorische karakter van dit kleinschalige gebied ingrijpend. Juist door de landschappelijke kleinschaligheid is dit gebied niet geschikt voor de inpassing van windmolens.


Vrees voor verlies aan rust

Daarbij vrezen ze dat het vrije uitzicht vanuit de direct omwonenden, de dorpen Brummen, Leuvenheim, Oeken, Broek, Tonden, Voorstonden, Laag-Soeren en Spankeren vergaand wordt geschaad en de rust wordt verstoord. Daardoor zal de kwaliteit van de natuur en de woonomgeving in de wijde omgeving dalen. De leefbaarheid van de woonomgeving vermindert fors door de constant bewegende slagschaduw, de constant knipperende rode lichten en indringende geluidsproductie van de wieken. Ook kan het plaatsen van windmolens leiden tot vermindering van toerisme in het gebied als gevolg van verlies van rust, ruimte en natuurgevoel in de omgeving. Terwijl het nu juist een hoge recreatiewaarde voor wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers heeft. Volgens de indieners wordt te eenzijdige gekeken naar zon en wind als energieleveranciers.


Kijk ook naar andere technieken

Er zou er meer gekeken moeten worden naar andere technieken om energie op te wekken als waterstof en kernenergie. Ook zou meer ingezet moeten worden op het zuiniger omgaan met energie. De opstellers van de petitie willen met de gemeente in gesprek over een en ander.