Afbeelding

Winkelen op afstand maakt entree

BRUMMEN/ EERBEEK - “Bewust iets meer risico nemen” noemde Mark Rutte de beslissing van het kabinet om sinds afgelopen woensdag winkelen op afstand toe te staan. Klanten kunnen vier uur van tevoren een afspraak maken van minimaal 10 minuten bij een winkel.

Per tijdslot zijn er twee klanten toegestaan in de winkel of twee per verdieping. Blijdschap bij de middenstand? Vier winkeliers geven hun mening over de invoering van winkelen op afstand.


Le Tesh

Sandra Felida van modezaak ‘Le Tesh' in Eerbeek vindt het dubbel: "Aan de ene kant zijn we blij dat wij toch iets kunnen verkopen. De afgelopen maanden vielen vies tegen qua inkomsten. Het schiet alleen niet zoveel op met twee klanten per keer”. Mede-Eerbeker Harry Tabor van Primera Tabor kan dat beamen: "We zijn al 11 weken dicht, verdienen nog maar een kwart van een normale omzet”. "Alle beetjes helpen natuurlijk” zegt Jan Teunissen van Primera Bosman uit Brummen Maar als ik eerlijk ben vind ik het jammer dat mensen wel naar de ijssalon en de kruidenier mogen maar wij dicht blijven, terwijl het bij ons net zo veilig is”.


Blokker

Arianne Teunissen van Blokker in Brummen vindt het vooral leuk voor haar klanten dat ze weer naar de winkel kunnen. Voor haar voegt het weinig toe omdat ‘bestellen en afhalen' goed loopt. "Ik vind dat winkelen op afstand wordt ingezet om winkeliers koest te houden”. Winkelen op afstand verhoogt juist de drempel om naar de winkel te komen omdat men van tevoren een afspraak moet maken. "Veel mensen zullen dat niet doen”. De ondernemers benadrukken dat winkelen gewoon veilig is. Felida: "ik maak na iedere klant alles schoon: kassa, pinautomaat, de gepaste kleding, de paskamer, zelfs de pennen die we gebruiken”.


Primera Bosman

Bij Primera Bosman waren linten gespannen om looproutes te duiden maar daar is men mee gestopt omdat het lastig was met bijvullen. Teunissen reguleert vier klantenstromen in zijn zaak: pinners bij de geldautomaat, bezoekers van het postkantoor, mensen die hun bestelling komen ophalen en winkelende klanten, wat zorgt voor gekke situaties: "ik mag 100 mensen helpen in het postkantoor en maar twee klanten per keer laten winkelen”. Harry Tabor heeft hetzelfde problemen: "Men koopt een postzegel bij ons postkantoor maar een kaart mogen we niet verkopen. De klant moet nu minimaal vier uur van tevoren bellen voor de afspraak om die kaart te kopen. Het is volstrekt onwerkbaar!”


De winkeliers blijven positief en gaan met veel plezier naar hun werk, vooral door alle positieve reacties van vaste klanten. “Daar gaat je ondernemershart wel sneller van slaan”.