Afbeelding

Criminaliteit in Corona-jaar afgenomen

BRUMMEN - De coronacrisis houdt de mensen thuis, ook de inbreker blijkt uit landelijke cijfers. In zijn geheel zijn de criminaliteitscijfers gedaald, maar bepaalde vormen van criminaliteit vieren juist hoogtij. De boeven zijn creatief, zo blijkt uit de cijfers.

Recent werden de misdaadcijfers van het afgelopen jaar bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de traditionele delicten zoals geweld, inbraak, diefstal en vernieling omlaag zijn gegaan, bankpasfraude en cybercrime zijn juist enorm gestegen. Corona houdt de mensen thuis. Niet alleen maakt dat het inbrekers moeilijker, ook is er een grotere sociale controle. Landelijk zijn in 2020 de woninginbraken met maar liefst 23% gedaald. Toch viel Brummen wat dat betreft buiten de boot, want in onze gemeente bleef het inbraakgetal met 40 hetzelfde. Politie coördinator Frans van Dijk kan dit wel verklaren: “Brummen beslaat een groot gebied en ligt heel centraal tussen een aantal grote uitvalswegen. Criminelen komen van buitenaf en kunnen ongezien het gebied in- en uitkomen. Daardoor is het makkelijker inbreken dan in een meer stedelijk gebied. En voor ons moeilijker te bestrijden.”


Horizontale Fraude

Van Dijk ziet wel een duidelijk verschuiving naar de zogenaamde ‘horizontale fraude'. Deze cijfers zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. "Hieronder verstaan we bijvoorbeeld mensen die zich aan de deur of telefoon voordoen als bankmedewerker en bankgegevens ontfutselen. Of Marktplaats-verkopers, die wel innen maar niet leveren. Corona heeft mensen weer nieuwe ideeën gegeven om dit soort misdrijven te plegen en als dit lokaal voorkomt gaan we daar ook zeker op af.