Het huis van Jan Mankes in Eerbeek
Het huis van Jan Mankes in Eerbeek

Het huis van Jan Mankes uitgelicht

EERBEEK – In de serie “Brummens Moois” ziet u dit keer een zeer bekend en beroemd huis uit Eerbeek. Het huis van Jan Mankes, hier bracht hij zijn laatste jaren door. Dit is tevens de plek waar vele van zijn schilderijen zijn ontstaan. Stichting 100 jaar Jan Mankes bracht in 2020 een ode aan hem met diverse activiteiten.

Kunstenaar Jan Mankes werd geboren op 15 augustus 1889 in Meppel en woonde een tijdje in Den Haag waar hij een avondopleiding volgde aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij verhuisde in 1916 naar Eerbeek. De gezondere lucht in Eerbeek zou beter zijn voor zijn slechte gestel, hij leed aan tuberculose. Hoewel hij erg ziek was, werkte hij aan één stuk door als het maar enigszins kon. In een groot deel van zijn werken is de natuur het onderwerp. Denk daarbij aan de witte geit, die hij in 1914 in olieverf vereeuwigde. Hij tekende, schilderde portretten en maakte houtsnijwerken. Hij hield al vele exposities en zijn werk werd zeer gewaardeerd. Hij overleed in Eerbeek op 23 april 1920 en werd er ook begraven. Het huis van Jan Mankes vindt u aan de Dr. Gunningstraat 13 in Eerbeek, vanuit de serre keek hij op Landgoed Huis te Eerbeek. Kenners menen dat hij dit vanuit de serre of vanachter het raam ernaast heeft geschilderd. Zijn schilderij “Zelfportret met uil” is door kunstenares Monique Bosch uit Brummen gebruikt voor de plaquette in brons. Deze werd precies 100 jaar na zijn begrafenis op 26 april 2020 om 13.00 uur onthuld door wethouder van Cultuur Ingrid Timmer.


Bewoning

Tot voor kort woonde mevrouw De Graaf in het pand, nu woont haar dochter hier met haar man. “Ik ben hier geboren en ben dus terug op mijn geboortegrond,” aldus mevrouw Bulten-de Graaf.

Plaquette gemaakt door Monique Bosch.
De geit van Jan Mankes.
Zo moet Jan Mankes het gezien hebben voor hij het schilderde.
Kijkend door deze ramen moet hij het gezicht op Landgoed Huis te Eerbeek hebben geschilderd.
In deze serre verbracht Jan Mankes liggend zijn dagen.