Papierfabriek Neenah Coldenhove
Papierfabriek Neenah Coldenhove

Neenah Coldenhove naar 5-ploegendienst

EERBEEK - Papierfabriek Neenah Coldenhove gaat volgend jaar over naar het werken met vijf-ploegendiensten. Nu werkt het bedrijf in een vierploegendienst. Reden is de te verwachten omzetgroei, maar ook de krapte op de markt van met name technisch personeel. Dat zegt directeur Arnoud Roelandse van het Eerbeekse bedrijf.

Een belangrijk product voor Neenah Coldenhove is zogeheten digitaal sublimatietransferpapier. Dat wordt vooral gebruikt bij het bedrukken van textiel, maar ook van ‘harde’ producten als bijvoorbeeld mokken of telefoonhoesjes. Roelandse: "Het zal duidelijk daarom duidelijk zijn dat we best een tik hebben meegekregen van de coronacrisis. Het feit dat kledingwinkels door de lockdown dichtzitten, heeft er ook toe geleid dat de kledingproductie is ingezakt. Dat betekent dat er vooral op de Europese markt minder vraag is naar onze producten. Gelijktijdig is de onlinemarkt gegroeid. Wij in Nederland zijn minder geneigd om onze garderobe via internet aan te schaffen. We willen het toch passen en bekijken in een winkel.


In VS heel gewoon

Maar in de Verenigde Staten is dat juist heel gewoon. Een bedrijf als Amazon is niet voor niets zo kolossaal. Wij hebben op die markt meegeprofiteerd van de online groei.” Daarnaast maken we papier voor de medische markt, ook deze markt groeit.
Roelandse voorziet groei van zijn bedrijf als de impact van de coronacrisis weg ebt. "Zeker, al is het tempo even afwachten. Hoe snel gaan de winkels weer open? Als dat pas in juli is bijvoorbeeld, zullen weinig mensen nog een nieuwe zomergarderobe aanschaffen. Dan is een herstel van de textielbranche ook pas in de tweede helft van dit jaar te verwachten. Gaan de winkels eerder open, dan is het herstel er ook eerder. Het mooie van ons bedrijf is dat we heel snel kunnen leveren. Als de vraag er is, zijn wij er klaar voor.”


Naar vijf-ploegendiensten toe

Om de te verwachten groei aan te kunnen, gaat het bedrijf naar vijf-ploegendiensten toe, wat betekent dat er volcontinue gedraaid gaat worden. Bij vier ploegen wordt doorgaans zes dagen per week gewerkt. Bij Neenah Coldenhove is er om praktische redenen voor gekozen om om de week de machines een weekeinde stil te leggen. Roelandse: “Werkroosters maken met zo’n schema is erg lastig. Het betekent ook voor onze mensen dat ze pas relatief kort van tevoren weten hoe hun werkelijke rooster eruit ziet. Met vijf ploegen is dat gemakkelijker. Bovendien is het ook wat betreft het salaris beter. Bij vijf ploegen gelden hogere toeslagen dan bij vier. Er zijn in de regio meer bedrijven die in vijf ploegen draaien. We willen daarmee kunnen concurreren als het om de arbeidsmarkt gaat.” Het bedrijf gaat met OR en vakbonden in gesprek over de transformatie. Roelandse verwacht per 1 januari met het nieuwe werkschema te kunnen beginnen.