Archieffoto: Marion Verhaaf
Archieffoto: Marion Verhaaf

Het pontje gaat als vanouds heen en weer

BRUMMEN – Bijna iedereen die een snelle route wil afleggen naar de overkant van de IJssel, kiest daarbij voor het pontje bij Brummen. Met de auto, motor, fiets of juist te voet. De pont is veelal een gewilde manier om naar die overkant te komen. Hij gaat heen en weer wanneer er passagiers zijn, daarbij rekening houdend met de overige scheepvaart op de IJssel.


Een tijdje was de pont uit de vaart, vanwege het hoge water natuurlijk. Natuurlijk? Ja inderdaad, bij hoogwater is de pont namelijk niet bereikbaar en is deze kortere manier om naar de overkant te komen, niet te gebruiken. Nu de IJssel weer is gezakt en bovendien ook nog eens prachtig weer is, is het een komen en gaan van passagiers.


Op de elektrische fietsen

Een echtpaar is vanuit hun woonplaats Almen op pad met hun elektrische fietsen. Zij fietsen nooit rechtstreeks maar kiezen een mooie route uit. Mevrouw liep dit rondje vaak als training voor de Vierdaagse in Nijmegen, 40 keer heeft ze meegelopen. Ze ziet er naar uit dat het weer een keertje mag. Nu doen ze het maar op de fiets en dan gezamenlijk. Met wat extra ondersteuning redden ze het met de tegenwind. Nadat ze aan de Brummense kant het pontje hebben verlaten, gaan ze heerlijk in het zonnetje zitten en genieten samen van een bekertje chocomelk uit de thermoskan. Tevens wordt er een lekker broodje genuttigd. Onderweg genieten ze van de natuur en hun omgeving. "Maar daar moet je dan wel oog voor hebben!” vertelt mevrouw. Sommige reizigers zetten hun auto aan de Brummense kant en gaan dan met de fiets verder. Eerst met het pontje naar Bronkhorst en dan kiezen welke richting men opgaat. Zo ook een stel dat met de auto vanuit hun woonplaats Amersfoort naar Brummen is gereden. De fietsen komen van de fietsendrager en starten met hun fietstocht. Of die nu via Dieren terug naar Brummen zal gaan of juist richting Zutphen wordt gekozen, dat is nog even onduidelijk. Zij rijden waar ze heen willen en weten waar hun auto staat. Anderen willen juist een route volgen vanuit een boekje. Ook voor woon- werkverkeer wordt het pontje gebruikt.


Woon- Werkverkeer

Werknemers van bijvoorbeeld de Aviko kiezen deze kortere weg. Mocht het uit de vaart zijn, moet men er toch omheen, via brug naar Zutphen. Scholieren maken er maar weinig gebruik van. In Brummen is geen voortgezet onderwijs meer, dat was in vroeger tijden wel anders. Vanuit Baak en Steenderen kwam men dan met de fiets naar de Mavo in het dorp. Maar ook voor een tandartsbezoek bijvoorbeeld.