Deel patiënten achter met gebitscontroles

EERBEEK - Een deel van de patiënten die die normaal reguliere tandartsenzorg ontvingen, krijgt die nu niet of minder. Oorzaak is het coronavirus. Mensen denken mogelijk dat deze zorg is afgeschaald of durven de tandarts niet te bezoeken uit vrees voor mogelijke besmetting. Dat zegt tandarts Ed Tervoort van de Tandartsenpraktijk Loenenseweg in Eerbeek.

Zijn praktijk deed een analyse van het patiëntenbestand en daaruit bleek dat een grote groep patiënten de praktijk in 2020 of zelfs nog langer niet bezocht heeft. Volgens Tervoort heeft dat te maken met de coronacrisis. “In maart vorig jaar, toen de crisis serieus voet aan de grond kreeg, was veel nog onbekend. We wisten bijvoorbeeld niet exact hoe het virus zich kon verspreiden.


Vijf weken dicht

We zijn toen ook vijf weken dicht geweest.” De sluiting in maart/april voor de reguliere tandartsenzorg en de berichtgeving over de mogelijke verspreidingsmogelijkheden van het virus, waren er volgens Tervoort debet aan dat een deel van patiënten zorg ging mijden. Dat is niet nodig, zegt hij. Bezoek aan de tandarts is veilig.


Veilige zorg

Tervoort: "Natuurlijk, net zoals veel zorgverleners heb je ook als tandarts intensief contact met je patiënten. Je wil dus zeker ervoor zorgen dat je veilige zorg levert. Neem een behandeling van gaatjes of het verwijderen van tandsteen. Door de snel roterende instrumenten die daarbij worden gebruikt in combinatie met water ontstaan aerosolen, wolkjes hele fijne druppeltjes die potentieel het coronavirus kunnen verspreiden. Dus moet je ervoor zorgen dat dat niet gebeurt.