Afbeelding

Drukke dagen en extra zorg bij de thuiszorg

BRUMMEN/EERBEEK – Een aantal beroepsgroepen staat in deze coronatijd in de frontlinie en dat is natuurlijk ook de thuiszorg. Hun zorg is vooral het voorkomen van besmettingen bij de kwetsbare groep en daarnaast moeten ze zelf op de been blijven om voor de kwetsbaren te kunnen blijven zorgen.

Wilma Woker, teamleider thuiszorg bij Riwis Zorg & Welzijn vertelt: “Dit is natuurlijk normaal gesproken al een drukke tak van sport, maar vanaf vorig jaar maart hebben we het heel erg druk gehad. Toen corona begon hadden we nog helemaal geen idee, we moesten steeds extra maatregelen nemen. We vroegen ons af wanneer we weer naar normaal konden. Maar we hebben steeds zorgvuldig gewerkt.”


Voldoende beschermende middelen

Riwis beschikte vanaf het begin over voldoende beschermende middelen en stemde meteen alle protocollen op het RIVM af. Ook kwam er al in mei een eigen teststraat. Wilma: “Sommige van onze cliënten hadden wel wat zorgen over besmetting, maar met onze beschermingsmiddelen en voorzorgsmaatregelen namen we bij hun de angst weg. Onze eigen teststraat heeft ook goed geholpen. Deze is voor heel Riwis, zo’n duizend medewerkers, klanten en onze GGZ afdeling.” Veel cliënten van de thuiszorg gaan in deze tijd hun huis niet uit, waardoor meer eenzaamheid en ook depressie ontstaat. Riwis geeft hierbij haar cliënten extra ondersteuning. “Een aantal van onze cliënten had voor corona al last van eenzaamheid, depressie en ook verwaarlozing. Dat is door corona alleen maar erger geworden. Wij gaan bij deze mensen extra langs en nemen voor hun meer de tijd. Waar nodig zoeken we speciale hulp.”


Overledenen minimaal

Wilma besluit: “Gelukkig is het aantal cliënten dat door corona ziek is geworden of overleden bij ons tot nu toe minimaal. Alles bij elkaar kan ik echt wel zeggen dat wij heel trots zijn dat we onze cliënten de afgelopen tijd altijd zorg hebben kunnen geven, we hebben nooit afgezegd.” Ook bij Buurtzorg Eerbeek is het een extra drukke tijd. Wijkverpleegkundige Maaike Verbeek vertelt dat het vorig jaar vooral in het begin heel hectisch was. Maaike: “We hebben er bovenop gezeten om meteen met voldoende beschermende middelen te kunnen werken.


Maar ondanks de bescherming hadden we deze periode ook cliënten die zo’n angst voor besmetting hadden dat ze onze hulp afzegden. Daar kwam familie langs om te helpen en hielden wij telefonisch contact. We zien nu vooral veel eenzaamheid, mensen die niet naar de winkel durven, die de deur niet uitgaan en waar haast niemand langskomt. Deze mensen krijgen van ons extra aandacht.”