Pand Meidoornlaan
Pand Meidoornlaan

Discussie rond verkoop pand

BRUMMEN - Is de verkoop van de Meidoornlaan nu een gelopen race, of kan er nog iets worden gewijzigd? Dat zijn de vragen die rijzen bij diverse belanghebbenden, buurtbewoners en politici uit voornamelijk de oppositie. En dan rijst de volgende vraag: Had de verkoop van de voormalige huisartsenpraktijk aan de Meidoornlaan niet wat zorgvuldiger gekund?

Door de voorgenomen verkoop van het pand aan zorgverlener ‘Dagelijks Leven’ kan Caspar Altena zijn plannen om het monumentale pand De Wildbaan te herbestemmen tot woonzorg-initiatief niet uitvoeren, zijn de buurtbewoners ongerust hoe het met parkeren verder moet en maakt de ’Stichting Onze DROOM’ zich zorgen over huisvesting en daarmee haar voortbestaan.


Wat is er gebeurd

In april 2018 meldde zich het Apeldoornse zorgbedrijf ‘Dagelijks Leven’ bij de gemeente. Ze zochten een stuk grond van ca 2000 m2. In een groot aantal gemeenten exploiteren zij huizen met woonplekken voor dementerende ouderen. Dat wilden ze in Brummen ook. Volgens de betrokken ambtenaren voldeed de Meidoornlaan precies aan de eisen van ‘Dagelijks leven’. Terwijl met het Apeldoornse bedrijf over de verkoop van de grond werd gesproken, was de ‘Stichting Onze DROOM’ bezig met de inrichting van hun nieuwe onderkomen. Februari vorig jaar openden burgemeester Van Hedel en wethouder Van Ooijen met Sonja Leemkuil de nieuwe stek van de Stichting. De buurt was blij met de nieuwe buren. Bij de zoektocht naar onderkomen heeft de gemeente geholpen met het gratis en tijdelijk ter beschikbaar stellen van de ruimte aan de Meidoornlaan. Omdat de stichting geen middelen heeft om hiervoor marktconforme huur te betalen gaf de gemeente het pand tijdelijk in bruikleen. ‘Onze DROOM’ heeft in 2019/2020 geen subsidie ontvangen.


Maar ten tijde van de opening was er al sprake van een potentiële koper (Dagelijks Leven). “Onze DROOM’ heeft rond de ingebruikname alsnog geïnformeerd of zij ook partij konden zijn bij verkoop”, zo laat de gemeente desgevraagd weten, “maar de gesprekken met ‘Dagelijks Leven’ waren toen al vergevorderd en lag er al een conceptovereenkomst.” In mei kreeg voorzitter Sonja Leemkuil te horen dat hun onderkomen was verkocht en dat ze na ondertekening van de verkoopakte moesten vertrekken.


De Wildbaan wil ook zorg leveren

De informele vraag van ‘Onze DROOM' in februari van vorig jaar kwam voort uit plannen die Caspar Altena ontwikkelde. Hij wilde met 18 woonzorgplekken voor dementerende ouderen om zijn Landgoed de Wildbaan op de lange termijn in stand te houden. Aangezien twintig van de dertig zorgplekken xoor de Brummense behoefte waren vergeven in de deal met ‘Dagelijks Leven', was deze herbestemming voor hem niet mogelijk. Samen met het bestuur van Onze DROOM is er toen een alternatief bedacht: Meidoornlaan 18a inrichten met acht woonzorgplekken en 18b beschikbaar stellen aan Onze DROOM, waarbij een breed concept kon worden ingericht waar ook park 't Goor en dierenpark 't Goor bij betrokken konden worden en er voor de omwonenden vrijwel niets zou veranderen. Een win-win-situatie waar alle partijen bij gebaat zijn. Toen Altena augustus 2020 de wethouder naar de vraagprijs vroeg nleek hij te laat te zijn want de verkoop aan Dagelijks Leven” was al bijna rond. Over het aankoopbedrag wilde de gemeente niet meer prijsgeven dan dat het marktconform was. De WOZ-waarde bedraagt 194.000 euro. Hoewel de gemeente al eerder vaststelde dat de stichting geen middelen heeft, moet Onze Droom de aanslag van ruim 500 euro wel betalen.


Openbare parkeerplaatsen

Vrijdag zijn de omwonenden bijgepraat door ‘Dagelijks Leven’. Tevens kregen de buurtbewoners te horen dat de zestien openbare parkeerplaatsen verdwijnen. Acht plaatsen verdwijnen omdat er gebouwd wordt, de resterende acht plus vier nieuwe parkeerplaatsen zijn straks alleen gereserveerd voor de gebruikers en bezoekers van het nieuwe zorghuis. Verder maakt de buurt zich zorgen over de aan- en afvoer van mensen en goederen. De wegen zijn te smal. En voor de directe buren, bewoners uit de Goeman Borgesiusstraat en het deel Meidoornlaan van de Zutphensestraat, is parkeren nu al problematisch. ‘Stichting


Ander onderkomen

Onze DROOM’ moet te zijner tijd op zoek naar een ander onderkomen en met een lege beurs is dat geen gemakkelijke zoektocht. Caspar Altena is inmiddels in gesprek met burgemeester Van Hedel. Samen willen ze bekijken of de instandhouding van Landgoed de Wildbaan alsnog op de lange termijn mogelijk is.


Hoe nu verder

‘Dagelijks Leven’ heeft de gemeente gevraagd om een eventuele bestemmingsplanwijziging en alle te verlenen vergunningen gezamenlijk via een coördinatiebesluit te regelen. Donderdagavond stond het verzoek voor de tweede maal op de raadsagenda. De raad stemde die avond in met de versnelde procedure om de realisatie van het zorgcomplex van ‘Dagelijks Leven’ aan de Meidoornlaan 18 a en 18b te Brummen mogelijk te maken. Dat, ondanks het feit dat vrijwel alle fracties van mening waren dat omwonenden te weinig in de plannen door ‘Dagelijks Leven’ waren meegenomen. Het ging overigens niet om een inhoudelijke behandeling van de vestiging, maar om de te volgen procedure. Met de versnelde procedure (coördinatieregeling) kan besluitvorming die nodig is voor de realisatie van ontwikkelingen en projecten, in één voorbereidingstraject gebundeld worden.