Koor Plein 5 zingt via de webcam
Koor Plein 5 zingt via de webcam

Koor Plein 5 zingt nu dus maar via laptop en Ipad

BRUMMEN - Ze hadden een enorm enthousiaste dirigent Hans Heringa. Plus ongeveer vijftien al even enthousiaste leden van het Plein 5 koor, die wekelijks op dinsdag hun repertoire afwerkten en een kopje koffie samen dronken. Maar ja, toen kwam corona. “En dat”, zegt koorlid Fransje Bartels (92), “haalde een streep door ons plezierig samenzijn. Eerst hebben we nog wel in Plein5 in een zigzagopstelling -1,5 meter uit elkaar- gezongen, maar ook dat leek later niet meer verantwoord. Tja, toen hield het op. Zo zonde. Ik miste het echt.”

Ruth Frederiks, coördinator Sociaal Cultureel Werk en Buurtklus bij de Stichting Welzijn Brummen, baalde al evenzeer en zon op een oplossing. “Iedereen doet aan beeldbellen, waar niet zingen via een beeldverbinding? En zo geschiedde. Fransje Bartelds kon via de bibliotheek een Ipad lenen om in te bellen en kon zo haar eigen laptop gebruiken om de muziek van de liederen die het koor zingt af te spelen. Ze is erg blij dat de wekelijkse zingochtend in ere is hersteld, zij het digitaal. “Het is toch fijn dat we elkaar op deze manier kunnen blijven ontmoeten.” Ruth: “Je zag ook na de eerste keer bijvoorbeeld een mevrouw, die aan het begin van de sessie wat down was, maar aan het eind vergenoegd zat te glimlachen.”


Zingen met plezier

Hans Heringa, die in zijn werkende bestaan pianist en dirigent was, en nu dit koor op vrijwillige basis begeleidt, stemt in met haar woorden. “Weet je, we zingen alleen maar waar we plezier in hebben. Leuke arrangementen die we ook technisch en qua bezetting aankunnen. Dat gaat gepaard met een stevig stuk gezelligheid. Het zijn zowel voor de koorleden als voor mijzelf zeer prettige bijeenkomsten. Het is voor iedereen fijn dat het zo kan, nu we fysiek op afstand moeten blijven.”


Oproep: kom meezingen

Heringa roept geïnteresseerden, die willen meezingen op zich via de SWB te melden. “Je hoeft geen noten te kunnen lezen, we zijn een laagdrempelige club. Gezellig samen zingen, daar gaat het om.”