Brummen wil wachttijden GGZ terugdringen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen heeft samen met de andere gemeenten in de regio Apeldoorn/Zutphen een samenwerkingsconvenant getekend dat beoogt de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) aan te pakken. Door de ‘Landelijke stuurgroep wachttijden GGZ’ is vorig jaar geconstateerd dat in acht van de 25 GGZ-regio’s in Nederland de wachttijd voor GGZ-zorg structureel wordt overschreden. De regio Apeldoorn/Zutphen is één van die acht.

De gemeente Brummen geeft de noodzaak aan de wachtlijstproblematiek op te lossen. Nu zit door de lange wachtlijsten voor sommige behandelingen de keten op slot. Daardoor wordt het op- en afschalen van de zorg bemoeilijkt en staan juist de meest kwetsbare inwoners met een complexe en chronische zorgvraag soms langdurig op de wachtlijst. Daardoor neemt het aantal zwaardere casussen toe, waardoor nog meer druk ontstaat. Inwoners komen terecht in verdere maatschappelijke teloorgang en de druk op het sociaal domein en de wijk nemen toe. Omgekeerd leidt het oplossen van de wachtlijsten ertoe dat de inwoners binnen de gestelde termijn de hulp krijgen die zij nodig hebben en blijft de maatschappelijk overlast beperkt.


11.000 mensen wachten te lang

Uit een onderzoek van de Nationale Rekenkamer vorig jaar blijkt overigens dat het overgrote deel van de 1,3 miljoen mensen die jaarlijks een beroep doen op de GGZ op tijd wordt geholpen. Maar ook constateert de rekenkamer voor de relatief kleine groep van 11.000 mensen, dat de consequenties van te lang wachten groot kunnen zijn.