Het roeiteam: Astrid Janse (54), Bela Evers (52), Remke van Kleij (58) en Désirée Kranenburg (52)
Het roeiteam: Astrid Janse (54), Bela Evers (52), Remke van Kleij (58) en Désirée Kranenburg (52)

Roeisters na 54 dagen over de streep

TONDEN - Ze hebben het gered. Na 54 dagen en 20 uur roeien en 4800 kilometer water hebben Bela Evers (52) uit Tonden, Astrid Janse (54), Remke van Kleij (58) -beiden uit Deventer- en Désirée Kranenburg (52) uit Welsum hun roeitocht over de Atlantische oceaan beëindigd. In de vroege ochtend van 5 februari passeerden ze de finish van Talisker Whiskey Atlantic Challenge, ‘s werelds zwaarste roei-evenement, bij het eiland Antigua in de Caribische zee.

De vrouwen zijn trots dat ze het gehaald hebben, want het zat bepaald niet mee. Zo hadden ze te kampen met heel veel storing aan apparatuur. Zo vertelde Desiree via een satellietverbinding vanaf zee aan Radio 2: “‘Je hebt Murphy’s Law en volgens mij heeft hij echt een zwaar depressief broertje dat wij ontmoet hebben, want we hadden best wel een hoop dingen waarvan je dacht: wat mis kon gaan, ging ook ongeveer wel mis. En het weer deed ook nog eens niet mee, dus op een gegeven moment dacht ik: ja jeetje, houdt het nou potverdorie nooit eens op, joh, en we moeten nog zo’n takke-eind.”


Onreglementair besluit

De tegenslagen leiden ertoe dat de vrouwen -onreglementair- besloten een geïmproviseerd zeil op te zetten. Ze schrijven daarover: “Ergens tijdens de race, moe en overwonnen door pech, ontstond er een moment waarbij we de negatieve vibe om wilden zetten in iets positiefs. We kozen ervoor om een laken te gebruiken om een zeil te bouwen in een poging om een beetje snelheid te krijgen en ellende om te draaien in rondspelen.” Ze toonden beelden van het zeil aan Atlantic Campagnes. De conclusie luidde dat ze de regels hadden overtreden en probeerden een oneerlijk voordeel te behalen. Wel een domper, maar de vrouwen zijn zeker trots!


Zeker omdat ze een ander doel ook gehaald hebben: 65.000 euro ophalen voor ALS Nederland en de Plastic Soup Foundation.